ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο κοντά είμαστε σε μηχανές με ανθρώπινες ικανότητες – Προβληματισμοί και ελπίδες

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο κοντά είμαστε σε μηχανές με ανθρώπινες ικανότητες – Προβληματισμοί και ελπίδες

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) προκαλεί παγκόσμια αίσθηση, με κορυφαία στελέχη του κλάδου να προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα μπορούμε να μιλάμε για συστήματα ισάξια με τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες.

Ο Demis Hassabis, Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind στη Google, εκτίμησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο 60 Minutes ότι η δημιουργία Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI) είναι πιθανή μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Η AGI αναφέρεται σε λογισμικό ικανό να σκέφτεται και να κατανοεί όπως ο άνθρωπος, και όχι μόνο να επεξεργάζεται δεδομένα.

Η επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Hassabis υποστηρίζει ότι μέχρι το 2035, θα έχει αναπτυχθεί ΑΙ με βαθιά κατανόηση του περιβάλλοντος, ικανή να μιμείται και να εκτελεί ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας σε επανάσταση στη ρομποτική.
Αν και η σημερινή τεχνολογία απέχει ακόμα από την αυτοσυνείδηση, όπως σημειώνει, η δυνατότητα εμφάνισης τέτοιας ιδιότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Παράλληλα, αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της ΑΙ για την ιατρική επιστήμη. Με την ανάπτυξη του AlphaFold, ενός εργαλείου που προβλέπει τη δομή πρωτεϊνών, επιτεύχθηκε η χαρτογράφηση 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνικών δομών σε έναν μόλις χρόνο, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη νέων θεραπειών και πιθανώς να οδηγήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, στην εξάλειψη πολλών ασθενειών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Κίνδυνοι και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Παρά την αισιοδοξία του, ο Hassabis αναγνωρίζει ότι η προόδος της ΑΙ κρύβει και σοβαρούς κινδύνους, ειδικά αν δεν υπάρξει διεθνής συνεργασία και κανονιστικό πλαίσιο. Όπως προειδοποιεί, η παρακολούθηση και έλεγχος των εξελίξεων είναι εξαιρετικά δύσκολος, ενώ τονίζει την ανάγκη για δοκιμές και περιορισμούς στα επικίνδυνα χαρακτηριστικά της ΑΙ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο Geoffrey Hinton, γνωστός ως «ο πατέρας της ΑΙ», εκφράζουν έντονη ανησυχία. Ο Hinton προειδοποιεί ότι στα επόμενα 20 χρόνια ενδέχεται να αναπτυχθούν συστήματα πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, εξέλιξη που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ο Hinton, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, αποχώρησε πρόσφατα από τη Google λόγω των φόβων του για την κατεύθυνση της τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσους και αυστηρούς κανονισμούς.

Τι λένε άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας

Ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εξέφρασε ανάλογες επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας την ΑΙ «μια άγνωστη και ταυτόχρονα συναρπαστική περιοχή», ενώ σημείωσε ότι η καινοτομία που προσφέρει είναι τεράστια, αλλά χρειάζεται προσεκτική διαχείριση.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Επιστήμη & Τεχνολογία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις