Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό

Παράξενα πλάσματα, που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, συνέλεξαν επιστήμονες στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής.
Πορτοκαλί, γυαλιστερά θαλάσσια γουρούνια, θαλάσσιες αράχνες σε μέγεθος ανθρώπινης παλάμης και χεριού και λεπτεπίλεπτες θαλάσσιες πεταλούδες συγκαταλέγονται στα παράξενα ζώα που ανέσυρε από τον πυθμένα του ωκεανού μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών που επιβαίνει στο παγοθραυστικό πλοίο RSV Nuyina, αναφέρει το LiveScience. Το πλοίο πραγματοποιεί ταξίδι 60 ημερών στον Νότιο Ωκεανό, με προορισμό τον παγετώνα Denman.
Το RSV Nuyina ταξιδεύει προκειμένου να διερευνήσει τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας στον παγετώνα Denman, ο οποίος βρίσκεται περίπου 5.000 χιλιόμετρα νότια της Αυστραλίας και έχει ήδη υποχωρήσει κατά 5 χιλιόμετρα μεταξύ 1996 και 2017/2018. Στην πορεία του, οι ερευνητές ανέσυραν από τον πυθμένα της θάλασσας μια τεράστια ποικιλία ασυνήθιστων οργανισμών.
Ένα από τα πιο παράξενα πλάσματα ήταν ένα θαλάσσιο γουρούνι. Αυτά τα ζώα είναι ένα είδος θαλάσσιου αγγουριού και έχουν μήκος περίπου 4 έως 15 εκατοστά. Πήραν το όνομά τους από το μαλακό, φουσκωμένο σώμα τους και τα κοντόχοντρα ποδαράκια τους, που τα κάνουν να μοιάζουν αμυδρά με γουρούνια. Τα θαλάσσια γουρούνια ζουν στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθη από 1 έως 6 χιλιομέτρων, και τρέφονται με οργανικό υλικό που πέφτει από τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού, το οποίο μερικές φορές ονομάζεται «θαλάσσιο χιόνι».
«Αράχνες» και «πεταλούδες»
Οι επιστήμονες ψάρεψαν επίσης θαλάσσιες αράχνες σε μέγεθος παλάμης. Αν και μοιάζουν με αράχνες ανήκουν σε μια ξεχωριστή ομάδα αρθροπόδων και συγγενεύουν περισσότερο με τα καβούρια παρά με τα αραχνοειδή που ζουν στη στεριά. Έχουν οκτώ μακριά, λεπτά πόδια και μικροσκοπικά σώματα, ενώ ορισμένα είδη έχουν άνοιγμα ποδιών έως και 51 εκατοστά.
Υπάρχουν πάνω από 1.300 είδη θαλάσσιων αραχνών, τα οποία βρίσκονται σε βάθη έως και 4 χιλιομέτρων. Το σώμα τους είναι τόσο μικρό που ορισμένα από τα όργανά τους – συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του εντέρου και του αναπαραγωγικού συστήματος – είναι χωμένα στα πόδια τους.
Ένας ακόμα οργανισμός που κατάφεραν να μελετήσουν οι ερευνητές ήταν μια θαλάσσια πεταλούδα, ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που μοιάζει σαν να πετάει μέσα στο νερό. Το δείγμα της θαλάσσιας πεταλούδας – που οι επιστήμονες ονόμασαν «Κλειώ» – γέννησε αυγά σε ένα από τα ενυδρεία του πλοίου, επιτρέποντας στους ερευνητές να μελετήσουν για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα αυγά αυτά.
Παράλληλα με τη συλλογή πλασμάτων από το βάθος, οι ερευνητές έχουν επίσης λάβει δείγματα θαλασσινού νερού κοντά στην άκρη του παγετώνα για να αναλύσουν τη θερμοκρασία, την αλατότητα, το οξυγόνο και το επίπεδο των μετάλλων που υπάρχουν σε διάφορα βάθη.
«Για να καταλάβουμε πραγματικά πόση θερμότητα εισέρχεται στην παγοκρηπίδα, πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά για να κατανοήσουμε αυτές τις διαδικασίες και τις ιδιότητες του ωκεανού», δήλωσαν.
Δείτε περισσότερα στο livescience.com

