Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο Πάπας Φραγκίσκος – Τι προβλέπεται από το πρωτόκολλο του Βατικανού
Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο Πάπας Φραγκίσκος – Τι προβλέπεται από το πρωτόκολλο του Βατικανού

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο Πάπας Φραγκίσκος – Τι προβλέπεται από το πρωτόκολλο του Βατικανού

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση και σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για την Καθολική Εκκλησία.

Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, καταγόμενος από την Αργεντινή, αποτέλεσε τον 266ο Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον πρώτο που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Εκλέχθηκε στο ανώτατο αξίωμα της Εκκλησίας στις 13 Μαρτίου 2013, επιλέγοντας το όνομα Φραγκίσκος, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, με έμφαση στην ταπεινότητα και την αλληλεγγύη προς τους φτωχούς.

Το έργο του και οι μεταρρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, ο Φραγκίσκος εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού, μεταξύ των οποίων η κατάργηση χρηματικών παροχών προς αξιωματούχους κατά την ανάδειξη νέου Πάπα και η ενίσχυση της διαφάνειας στη Βατικανή Τράπεζα. Ήταν επίσης ο πρώτος Πάπας από τους Ιησουίτες.

Διαδικασίες μετά τον θάνατο – Το Κονκλάβιο

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του από τον camerlengo, αρμόδιο εκπρόσωπο του Βατικανού, ξεκινά η λεγόμενη περίοδος sede vacante, κατά την οποία η θέση του Πάπα παραμένει κενή. Σύμφωνα με την παράδοση, το παπικό δαχτυλίδι καταστρέφεται και σφραγίζονται τα παπικά διαμερίσματα.

Ακολουθούν εννέα ημέρες πένθους – γνωστές ως Novendiale – ενώ οι λειτουργίες μνήμης και το προσκύνημα του κοινού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου αναμένονται με παγκόσμια συμμετοχή. Η Ιταλία κηρύσσει παράλληλα εθνικό πένθος.

Ταφή και νέα δεδομένα

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να τελεστεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, με προεδρεύοντα τον καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ενώ ο ενταφιασμός θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου, στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε και όχι στο Βατικανό, όπως συνηθίζεται. Ο Φραγκίσκος είχε ζητήσει να ταφεί σε ένα φέρετρο από ξύλο και ψευδάργυρο, αποφεύγοντας τα παραδοσιακά τρία.

Εκλογή του διαδόχου – Το νέο Κονκλάβιο

Η εκλογική διαδικασία για τον νέο Πάπα θα λάβει χώρα στην Καπέλα Σιξτίνα, παρουσία έως και 120 καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο Ποντίφικα με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Κάθε ψηφοφορία συνοδεύεται από την καύση των ψηφοδελτίων και την εκπομπή καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα: μαύρος καπνός για αποτυχία εκλογής, λευκός καπνός για επιτυχή ανάδειξη νέου Πάπα.

Όταν η εκλογή ολοκληρωθεί, ο νέος Ποντίφικας θα παρουσιαστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου με την ιστορική φράση: “Habemus Papam”.

Ηγεσία με παγκόσμιο αποτύπωμα

Η διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου χαρακτηρίστηκε από έντονη κοινωνική και ανθρωπιστική δράση, ενώ υπήρξε σημείο αναφοράς για τη διπλωματία, τις μεταναστευτικές πολιτικές και την προώθηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απώλειά του αφήνει ένα ισχυρό κενό, αλλά και μία βαριά παρακαταθήκη για τον επόμενο Ποντίφικα, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας με περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις