Η Ρωσία ανακοινώνει «πασχαλινή εκεχειρία» στην Ουκρανία, συζητήσεις για πιθανή αναγνώριση της Κριμαίας από ΗΠΑ
Η Ρωσία ανακοινώνει «πασχαλινή εκεχειρία» στην Ουκρανία, συζητήσεις για πιθανή αναγνώριση της Κριμαίας από ΗΠΑ

Η Ρωσία ανακοινώνει «πασχαλινή εκεχειρία» στην Ουκρανία, συζητήσεις για πιθανή αναγνώριση της Κριμαίας από ΗΠΑ

Σε μια κίνηση που προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον και διπλωματικές αναταράξεις, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το Μεγάλο Σάββατο μονομερή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, στο πλαίσιο πασχαλινής εκεχειρίας.

Η ρωσική ανακοίνωση αναφέρει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ανασταλούν από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας και Ρωσίας) έως και τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου, με τις ρωσικές δυνάμεις να τίθενται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προκλήσεις ή παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Καλούμε την Ουκρανία να ανταποκριθεί και να υιοθετήσει ανάλογη στάση εκεχειρίας», προσθέτει η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου μέσω Telegram.

Το Κίεβο μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει επίσημα στην πρόταση της Μόσχας, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αξιολογεί τις εξελίξεις υπό το βάρος των εν εξελίξει επιχειρήσεων σε κρίσιμα μέτωπα.

Διεθνής προβληματισμός – Φήμες για αναγνώριση της Κριμαίας από ΗΠΑ υπό διακυβέρνηση Τραμπ

Παράλληλα, το Bloomberg μετέδωσε πληροφορίες που αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ουκρανικό ζήτημα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, ως αντάλλαγμα για μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Η πρόταση, εφόσον προχωρήσει, ενδέχεται να ενσωματωθεί σε ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, που θα περιλαμβάνει επίσης πάγωμα των κυρώσεων, διατήρηση της υφιστάμενης γραμμής του μετώπου, και αποκλεισμό της Ουκρανίας από ένταξη στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον.

Η Κριμαία, που κατελήφθη από τη Ρωσία το 2014, εξακολουθεί να θεωρείται παράνομα προσαρτημένη περιοχή από τη διεθνή κοινότητα. Η πιθανή νομιμοποίηση της ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή από τις ΗΠΑ, θα ανατρέψει διεθνείς συνθήκες και θα θέσει ζήτημα παραβίασης διεθνούς δικαίου, επισημαίνουν αναλυτές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί κανένα τμήμα ουκρανικής επικράτειας, παρά τις διπλωματικές πιέσεις.

Σενάρια ειρήνης και γεωπολιτικές ισορροπίες

Η πρόταση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, παρουσιάστηκε σε ευρωπαίους συμμάχους κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι, με βασικό στόχο την έναρξη συνομιλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρκή εκεχειρία και επαναπροσδιορισμό της δυτικής στάσης απέναντι στη Ρωσία.

Αν και ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν προβεί σε επίσημο σχολιασμό, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις