Καλλιτεχνική πανδαισία στα μνημεία του Χάνδακα – Επιτυχία για τη Μουσική Τριλογία της Περιφέρειας Κρήτης

Η «Μουσική Τριλογία», ο επιτυχημένος θεσμός της Περιφέρειας Κρήτης εντυπωσίασε εκατοντάδες συμπολίτες μας που κατέκλυσαν τον Ιστορικό ναό του Αγ. Πέτρου των Δομηνικανών και αντίστοιχα τον ιστορικό προμαχώνα του "Κούλε", όπου χειροκρότησαν θερμά τους καλλιτέχνες, τα μέλη των χορωδιών, μουσικούς και τους συνδιοργανωτές.
Η 5η Μουσική Τριλογία για τα Μνημεία του Χάνδακα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τρεις ατμοσφαιρικές εκδηλώσεις και ήταν μια πολιτιστική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης που έχει καθιερωθεί ως θεσμός σύνδεσης της μουσικής με την πνευματικότητα και την ιστορική μνήμη.
Η φετινή διοργάνωση, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, προσέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους στιγμές καλλιτεχνικής συγκίνησης και εσωτερικής περισυλλογής, μέσα σε χώρους ιδιαίτερης ιστορικής και συμβολικής αξίας. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την Ενορία Αγίου Δημητρίου Λιμένος και με την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.
Παρουσιάστηκαν το τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) ποιοτικά έργα κορυφαίων δημιουργών σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με σεβασμό στην ιστορικότητα των μνημείων, σύμφωνα με τον θεσμό της μουσικής τριλογίας που συνδιοργανώνεται από το 2017 -ύστερα από έγκριση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη – σε ιστορικά μνημεία.
Ειδικότερα,: Τους παρευρισκομένους στον Άγιο Πέτρο Δομηνικανών, κατέπληξε η μουσική παράσταση «Άνοιξη Γυιέ που Αγάπαγες», ένα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, με τον εξαιρετικό Γιάννη Κασσωτάκη, μαζί με τους: Γιώργη Κοντογιάννη, Μάνο Παπαδάκη, Δημήτρη Καρβέλη, την υπέροχη αφήγηση του Νίκου Τζώρτζη και την χορωδία του Δήμου Αγίου Νικολάου σε διεύθυνση & συνοδεία στο πιάνο από τον Μανώλη Κανακάκη.
Καθηλωτική στον ίδιο χώρο, η συναυλία «Gloria Divina», σε μουσική διεύθυνση του Μάνου Παναγιωτάκη, την Έλενα Περισυνάκη στο πιάνο, με το χορωδιακό σύνολο Apollo Voice Ensemble του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» και παιδικό φωνητικό σύνολο, σε μια ατμόσφαιρα δοξολογίας και συλλογικής ανάτασης. Εντυπωσιακό φινάλε της βραδιάς αποτέλεσε η Α’ εκτέλεση του χορωδιακού έργου Regnum Caelorum ( Η Βασιλεία των Ουρανών) του Μάνου Πναγιωτάκη, για μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και πιάνο, το οποίο συνέθεσε ειδικά για την 5η Μουσική Τριλογία.
Η τριλογία κορυφώθηκε στο εμβληματικό φρούριο του Κούλε-Rocca a Mare, με την παράσταση «Chiar(O)Scuro» – μια Site specific performance για το φως και τo σκοτάδι, τη δύναμη της ψυχής. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την ερμηνεία της νέας καλλιτέχνιδας Στέλλας Βουτουφιανάκη, και το στoχευμένο κείμενο της performance που έδωσε φωνή μέσα από τις αφηγήσεις της Γεωργίας Μηλάκη και της Ιωάννας Γιάνναρη, σε μια πρωτότυπη παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης.
Τους παρισταμένους στις εκδηλώσεις θεσμικούς εκπροσώπους και τους εκατοντάδες παρευρισκομένους, καλωσόρισαν στους χαιρετισμούς που απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, η αρχαιολόγος Ελένη Κανάκη και η καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιωάννα Γιάνναρη.
Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές φορείς, τους καλλιτέχνες και επισήμανε την σπουδαιότητα του θεσμού, λέγοντας: «Η Μουσική Τριλογία δεν είναι απλώς μια σειρά συναυλιών· είναι ένα πολιτιστικό κάλεσμα. Ένας τρόπος να ζωντανεύουν τα μνημεία μας όχι ως αδρανή απομεινάρια του παρελθόντος, αλλά ως φορείς μνήμης και ταυτότητας. Όταν γεμίζουν με ήχους και φωνές, μετατρέπονται σε χώρους ουσιαστικής συνάντησης και συγκίνησης.
Μέσα από αυτή τη διοργάνωση, τιμούμε όχι μόνο την ιστορία, αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με οδηγό τις αξίες της UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, ενισχύουμε την αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι μια δυναμική διαδικασία, που αφορά όλους μας.
Λίγο πριν την κορύφωση της πασχαλινής περιόδου, οι τρεις συναυλίες αποτέλεσαν έναν σταθμό εσωτερικής προετοιμασίας. Χαμηλόφωνες αλλά ουσιαστικές, απευθύνθηκαν ισότιμα σε κάθε πολίτη, προσφέροντας χώρο για σκέψη και συναίσθημα. Ένα πολύτιμο δώρο στον τόπο μας.
Ευχαριστούμε τους συντελεστές, τους συνεργάτες, τους αφανείς υποστηρικτές, και πάνω απ’ όλα το κοινό που αγκαλιάζει τη Μουσική Τριλογία με το πιο θερμό του χειροκρότημα. Εύχομαι αυτός ο θεσμός να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας ενώνει — μέσα από τη δύναμη της μουσικής και το φως του πολιτισμού.
Η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει δράσεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας χώρο για έκφραση, σύνδεση και κοινή εμπειρία.»
Από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου η αρχαιολόγος Ελένη Κανάκη εξέφρασε ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Κρήτης, την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Ενορία Αγίου Δημητρίου Λιμένος, τους αρχαιοφύλακες του φρουρίου Rocca a mare (Κούλες) και τους καλλιτέχνες των εκδηλώσεων για την εξαιρετική συνεργασία και παρουσία τους στα δυο μνημεία.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεσμού Ιωάννα Γιάνναρη επίσης ευχαρίστησε φορείς και καλλιτέχνες λέγοντας: «σας καλωσορίζουμε στον θεσμό που εγκαινιάστηκε το 2017 με κύριο στόχο την σύνδεση των μνημείων και της ιστορίας του τόπου με το σήμερα μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη μας Σταύρο Αρναουτάκη που τον Απρίλιο το 2017 ενέκρινε την πρόταση για την έναρξη της Μουσικής Τριλογίας και στηρίζει τον θεσμό ως σήμερα. Βέβαια στην διαδρομή αυτή σημαντική είναι και η συμβολή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ευάγγελου Ζάχαρη, προγενέστερα των Αντιπεριφερειαρχών Κώστα Φασουλάκη και Ευριπίδη Κουκιαδάκη αλλά και σήμερα της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργίας Μηλάκη που με ενθουσιασμό είναι κοντά σε όλη την διοργάνωση και την ευχαριστώ θερμά. Εγκάρδιες ευχαριστίες σε κάθε καλλιτέχνη που συμβάλλει με την τέχνη και το ήθος του σε αυτόν τον ιδιαίτερο θεσμό για την πόλη μας».
Στην Μουσική πανδαισία της 5ης τριλογίας παρευρέθηκαν: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Ευάγγελος Ζάχαρης, η αρχαιολόγος – υπεύθυνη των Βυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Ελένη Κανάκη, οι Αντιδήμαρχοι Αντώνης Περισυνάκης, Νίκος Γιαλυτάκης από τον Δήμο Ηρακλείου, η Γεωργία Πολυχρονάκη από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, θεσμικοί εκπρόσωποι, φίλοι της τέχνης και πλήθος πολιτών οι οποίοι και συνεχάρησαν για την επιτυχία της συνδιοργάνωσης την Αντιπεριφερειάρχη Γεωργία Μηλάκη, την αρχαιολόγο – υπεύθυνη Βυζαντινών αρχαιοτήτων Ελένη Κανάκη τον Αιδεσιμότατο π. Εμμανουήλ Ζερβάκη εκπρόσωπο της Εκκλησίας ,την καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιωάννα Γιάνναρη, όπως και όλους τους συντελεστές, μουσικούς, καλλιτέχνες, μέλη χορωδιών.

