Ο Άκης σου έχει τη λύση: Τα πιο αφράτα και εύκολα κουλουράκια για το Πάσχα – Οδηγίες βήμα προς βήμα (vid)

Το Πάσχα χωρίς το άρωμα των παραδοσιακών κουλουριών μοιάζει αδιανόητο για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Αν αναζητάτε μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή, η παρακάτω πρόταση είναι ιδανική για να φτιάξετε γευστικά και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια, με εγγυημένο αποτέλεσμα.
Η συνταγή προέρχεται από τον γνωστό σεφ Άκη Πετρετζίκη και έχει αγαπηθεί για την απλότητά της και την πλούσια γεύση της.
Υλικά για πασχαλινά κουλουράκια
-
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
200 γρ. άχνη ζάχαρη
-
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
2 γρ. μαστίχα (προαιρετικά)
-
7 γρ. μαχλέπι (προαιρετικά)
-
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
-
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
-
2 βανιλίνες
-
Χυμός πορτοκαλιού από 1-2 πορτοκάλια
-
100 γρ. πλήρες γάλα
-
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
1 πρέζα αλάτι
-
2 κρόκοι αυγών + 1 έξτρα κρόκος για επάλειψη (αραιωμένος με νερό)
Εκτέλεση – Πώς να φτιάξετε πασχαλινά κουλουράκια
-
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
-
Σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
-
Σε γουδί, συνθλίβετε τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
-
Προσθέτετε το αρωματικό μείγμα στο μπολ, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανιλίνες, τον χυμό, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τους κρόκους.
-
Ανακατεύετε πρώτα με κουτάλα, κατόπιν ζυμώνετε με τα χέρια, έως ότου η ζύμη γίνει εύπλαστη και ομοιογενής.
-
Στρώνετε λαδόκολλα σε ταψί, και πλάθετε τη ζύμη σε κουλουράκια (περίπου 30 γραμμάρια το καθένα). Από την ποσότητα θα προκύψουν περίπου 36-38 τεμάχια.
-
Αλείφετε κάθε κουλουράκι με κρόκο αυγού, τοποθετείτε 9 ανά ταψί και ψήνετε για 25-30 λεπτά.
-
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες δόσεις. Αν ψήσετε ταυτόχρονα δύο ταψιά, αλλάξτε τις θέσεις τους στη μέση του ψησίματος.
-
Αφού ψηθούν, αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Μυστικά επιτυχίας
-
Η χρήση φρέσκου πορτοκαλιού ενισχύει τη γεύση και το άρωμα.
-
Αν επιλέξετε να βάλετε μαστίχα και μαχλέπι, προσδίδουν την παραδοσιακή πασχαλινή νότα.
-
Η σωστή θερμοκρασία και το πλάσιμο στο ίδιο βάρος εξασφαλίζουν ομοιόμορφο ψήσιμο.

