Απίστευτη απάτη: Γυναίκα υποκρινόταν ότι είναι μουγκή για 16 χρόνια για να παίρνει σύνταξη! – Την πρόδωσε… το μάθημα Zumba!

Σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη Δικαιοσύνη της Ισπανίας, αποκαλύφθηκε ότι μια γυναίκα από την Ανδαλουσία εξαπατούσε το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης επί 16 ολόκληρα χρόνια, προσποιούμενη πως είχε χάσει την ικανότητα της ομιλίας, προκειμένου να λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας και σχετικές παροχές.
Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά το 2003, όταν η γυναίκα, υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ, υπέστη επίθεση από πελάτη. Η ψυχολογική της κατάσταση επιδεινώθηκε, και διαγνώστηκε με μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, συνοδευόμενη –υποτίθεται– από πλήρη απώλεια λόγου. Με βάση αυτή τη διάγνωση, της εγκρίθηκε σύνταξη μόνιμης αναπηρίας, την οποία κατέβαλλε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, καθώς το περιστατικό θεωρήθηκε εργατικό ατύχημα.
Ωστόσο, το 2019, και ενώ είχαν περάσει 16 χρόνια από το αρχικό συμβάν, η ασφαλιστική εταιρεία ξεκίνησε εσωτερικό έλεγχο, εξετάζοντας αναλυτικά τους ιατρικούς φακέλους της γυναίκας. Διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που την παρακολουθούσαν επί μία δεκαετία –μεταξύ αυτών οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός και δερματολόγος– δεν είχαν κάνει καμία αναφορά σε πρόβλημα ομιλίας. Αυτό κίνησε τις υποψίες, οδηγώντας στην απόφαση για επανεξέταση της περίπτωσης από ομάδα ιατρών.
Κατά τη νέα αξιολόγηση, τουλάχιστον ένας ψυχίατρος υπέδειξε ενδείξεις πιθανής πλαστογράφησης συμπτωμάτων. Επειδή όμως η ιατρική γνωμάτευση από μόνη της δεν επαρκούσε για να στοιχειοθετηθεί νομική υπόθεση, η ασφαλιστική ανέθεσε σε ιδιωτικό ερευνητή να παρακολουθήσει τη γυναίκα.
Τα ευρήματα του ντετέκτιβ ήταν αποκαλυπτικά: η φερόμενη ως «βουβή» επικοινωνούσε φυσιολογικά με τρίτους, συνομιλούσε καθημερινά με άλλες μητέρες έξω από σχολείο, χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο χωρίς πρόβλημα και παρακολουθούσε μαθήματα Zumba. Σε μία ακόμη καταγεγραμμένη σκηνή, ο ερευνητής τη ρώτησε για οδηγίες προς πολυκατάστημα, και εκείνη του απάντησε κανονικά, χωρίς να αντιληφθεί ότι η συνομιλία καταγραφόταν.
Με βάση τα νέα στοιχεία, η ασφαλιστική εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας να τερματιστεί η καταβολή των επιδομάτων και να αναγνωριστεί η παράνομη είσπραξη. Παρά τις προσπάθειες της γυναίκας να απορριφθεί το υλικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας (TSJA) αποφάνθηκε υπέρ της ασφαλιστικής, κρίνοντας ότι η βιντεοσκόπηση έγινε σύννομα και τα στοιχεία είναι αποδεκτά στο πλαίσιο της έρευνας.
Η υπόθεση πλέον οδηγείται σε δεύτερη φάση, καθώς εξετάζεται το πρόστιμο που θα επιβληθεί για την παρατεταμένη απάτη. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει αγωγή για την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν επί 16 συναπτά έτη.

