ΕΦΕΤ: Οι 10… εντολές για ασφαλές πασχαλινό τραπέζι χωρίς ρίσκα και… μικρόβια

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, με έθιμα όπως το βάψιμο των αυγών, το ψήσιμο του αρνιού και τα σπιτικά τσουρέκια, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπενθυμίζει στους καταναλωτές τη σημασία της ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων και άσκοπης σπατάλης.
Ο σωστός προγραμματισμός, η προσεκτική επιλογή προϊόντων και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε όχι μόνο την ποιότητα των εορταστικών μας γευμάτων, αλλά και την προστασία της υγείας μας.
Οδηγίες για ασφαλείς αγορές και σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από εγκεκριμένα καταστήματα που υπόκεινται σε επίσημο έλεγχο.
- Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων – προσέχουμε ημερομηνίες λήξης, συνθήκες συντήρησης και συστατικά.
- Ελέγχουμε την καθαριότητα του καταστήματος και του εξοπλισμού κατά την αγορά.
Κατά την αγορά νωπού ή κατεψυγμένου κρέατος, φροντίζουμε:
- Το προϊόν να βρίσκεται σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.
- Να διαβάζουμε ημερομηνίες κατάψυξης και ημερομηνίες ανάλωσης.
- Να τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα ξεχωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση, για να αποφύγουμε μικροβιακή επιμόλυνση.
Οδηγίες αποθήκευσης και προετοιμασίας στο σπίτι
- Τα ευαλλοίωτα προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά) τοποθετούνται άμεσα στο ψυγείο, το οποίο πρέπει να λειτουργεί σωστά.
- Μαγειρεμένο φαγητό διατηρείται ζεστό (πάνω από 60°C) μέχρι το σερβίρισμα και όχι περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κατά την προετοιμασία του κρέατος, ακολουθούμε καλές πρακτικές υγιεινής και φροντίζουμε για την καθαριότητα των επιφανειών.
Προσοχή στις τροφικές αλλεργίες
Πριν από το πασχαλινό τραπέζι, ενημερωνόμαστε για τυχόν αλλεργίες των καλεσμένων. Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Στα προϊόντα συσκευασίας πρέπει να αναγράφονται σαφώς τα αλλεργιογόνα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1169/2011).
Αγορά κρέατος και σπλάχνων – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Η νομιμότητα και καταλληλότητα των σφαγίων αποδεικνύεται μέσω υποχρεωτικών σφραγίδων:
- Ελληνικής προέλευσης σφάγια φέρουν σφραγίδα "λαμπρού κυανού" (τυρκουάζ), με τον κωδικό σφαγείου και τα στοιχεία της Ε.Ε.
- Σφάγια από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ανάλογες σφραγίδες με τα χαρακτηριστικά της χώρας σφαγής.
- Σφάγια από τρίτες χώρες φέρουν καφέ σφραγίδα και στοιχεία της χώρας προέλευσης.
- Στα εγχώρια σφάγια που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάστηκαν στην Ελλάδα, προστίθεται ειδική σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» σε ορθογώνιο σχήμα.
Τα σπλάχνα πρέπει να διατίθενται υπό ψύξη και σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες κατάψυξης και ανάλωσης.
Αυγά – Οδηγίες για ασφαλή χρήση και βαφή
Τα αυγά, φρέσκα ή βρασμένα, απαιτούν προσεκτικό χειρισμό για αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα:
- Ελέγχουμε κατηγορία ποιότητας, βάρος και ημερομηνία διατήρησης.
- Δεν πλένουμε τα αυγά πριν την αποθήκευση.
- Διατηρούμε τα φρέσκα αυγά στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.
- Βρασμένα αυγά φυλάσσονται στο ψυγείο εντός 2 ωρών από την παρασκευή και καταναλώνονται μέσα σε 7 ημέρες.
- Για τη βαφή χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα χρώματα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες. Δεν βάφουμε αυγά με σπασμένο κέλυφος.

