Γλέντια, λαϊκά και… μαύρα μετρητά – 70.000 πανηγύρια στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Στα πανηγύρια, ανάμεσα στους άλλους παραδοσιακούς χορούς και στα γλέντια, κυρίαρχη θέση έχει το γλέντι της παραοικονομίας. Με βάση τα στοιχεία των αρμοδίων, γενικότερα διακινούνται στα… καλά πανηγύρια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς αυτά να περνούν από την επίσημη οικονομία.
Όπως αναφέρει το moneyreview.gr, το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας οδήγησε τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑAΔΕ στη χαρτογράφηση όλων των πανηγυριών της επικράτειας. Από μικρά μέχρι και τα μεγάλα του Δεκαπενταύγουστου. Συνολικά χαρτογραφήθηκαν περισσότερα από 70.000 πανηγύρια σε όλη τη χώρα. Δηλαδή σε καθημερινή βάση γίνονται 190 πανηγύρια. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται δημοσιεύσεις για το συγκεκριμένο πανηγύρι που θα πραγματοποιηθεί, ποιος θα είναι ο τραγουδιστής ή οι τραγουδιστές, τι θα προσφέρεται για φαγητό κ.λπ. Εφόσον αξιολογηθεί ότι το πανηγύρι είναι σημαντικό, μεταβαίνει ελεγκτικός μηχανισμός και ξεκινάει κανονικά ο έλεγχος.
Γνωρίζοντας λοιπόν οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης ποιος ή ποιοι τραγουδούν, μεταβαίνουν στα πανηγύρια. Η πρώτη κίνηση είναι να ζητήσουν τη σύμβαση που έχει κάνει ο τραγουδιστής με τον πολιτιστικό σύλλογο, τον δήμο και γενικότερα με τον διοργανωτή του πανηγυριού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσό της αμοιβής του τραγουδιστή εκδίδεται με τιμολόγιο στο όνομά του και ένα δεύτερο ποσό στην εταιρεία που διατηρεί. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου η εταιρεία αυτή έχει έδρα τη Βουλγαρία. Ελέγχονται, επίσης, οι ηχολήπτες και η εταιρεία ενοικίασης των μηχανημάτων και φυσικά οι οργανοπαίκτες για τα ποσά που έχουν συμφωνήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ταρίφα» σε ένα καλό πανηγύρι για τον τραγουδιστή ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ κατά μέσον όρο και για τον ηχολήπτη και τα μηχανήματα στις 5.000 ευρώ. Μικρότερα είναι τα ποσά για τους οργανοπαίκτες. Μάλιστα, σε ένα μεγάλο πανηγύρι ένας πολύ γνωστός τραγουδιστής «άπλωσε» και πάγκο πουλώντας τα cd του (όχι ο ίδιος, αλλά η εταιρεία παραγωγής).
Ο έλεγχος όμως δεν σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και στις καντίνες που πωλούν σουβλάκια ή στα σημεία πώλησης της γνωστής γουρουνοπούλας, για την οποία λαμβάνεις μόνο ένα χαρτάκι για την παραγγελία και το ποσό που πρέπει να πληρώσεις. Φυσικά ούτε για τα ποτά ούτε για τα εδέσματα εκδίδεται κάποια απόδειξη στα περισσότερα πανηγύρια. Ενα ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό αφορά τον υγειονομικό έλεγχο και τις συνθήκες υγιεινής για τα προϊόντα που πωλούνται. Δεν αποκλείεται στο πλάι των ελεγκτών να βρεθούν και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους.

