Ανέπτυξαν τσίχλα-ασπίδα κατά του έρπη και της γρίπης – Τι δείχνουν οι δοκιμές

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια τσίχλα που παγιδεύει και εξουδετερώνει τους ιούς του έρπητα και της γρίπης πριν αυτοί εξαπλωθούν ή προκαλέσουν μόλυνση.
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει τους ιούς εκεί που συνήθως ξεκινούν το ταξίδι τους, στο στόμα. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Therapy, το στόμα αποτελεί πολύ πιο αποδοτική οδό μετάδοσης για τους ιούς σε σχέση με τη μύτη, καθιστώντας το σημαντικό πεδίο μάχης για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια φυσική πρωτεΐνη, την FRIL (Flt3 Receptor Interacting Lectin), η οποία προέρχεται από τα φασόλια lablab, γνωστά και ως Αιγυπτιακά φασόλια. Όταν ενσωματώνεται στην τσίχλα, αυτή η πρωτεΐνη λειτουργεί σαν παγίδα για τους ιούς, αιχμαλωτίζοντάς τους και εμποδίζοντας την μόλυνση των κυττάρων ή τη μετάδοσή τους σε άλλους. Η πρωτεΐνη FRIL διατηρεί την αποτελεσματικότητά της για σχεδόν δύο χρόνια στη σκόνη φασολιού και ακόμη περισσότερο στην τσίχλα. Ακόμα και μετά από 794 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, παρέμεινε εξίσου αποτελεσματική. Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα περισσότερα αντιιικά φάρμακα απαιτούν ψυχρή αποθήκευση και περίπλοκη παρασκευή. Αντίθετα, αυτή η προσέγγιση με βάση τα φασόλια προσφέρει μια απλή λύση που δεν χρειάζεται ψύξη, καθιστώντας την πιο προσιτή.
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η τσίχλα παγιδεύει το 75-94% των σωματιδίων του ιού του έρπητα, προκαλώντας τη συσσώρευσή τους. Όταν η τσίχλα δοκιμάστηκε σε μια μηχανή που προσομοιώνει τη μάσηση του ανθρώπου, πάνω από το 50% της πρωτεΐνης FRIL απελευθερώθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά μάσησης.
Τι έδειξαν τα πειράματα με ιούς
Οι ερευνητές δοκίμασαν την τσίχλα εναντίον τεσσάρων ιών: δύο στελεχών γρίπης (H1N1 και H3N2) και δύο τύπων του ιού του έρπητα (HSV-1 και HSV-2). Όταν δοκιμάστηκε με επίπεδα ιών παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στο σάλιο, η τσίχλα παγίδευσε πάνω από το 95% των ιών. Η τσίχλα αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματική κατά των στελεχών της γρίπης σε σχετικά χαμηλές δόσεις, ενώ κατάφερε να παγιδεύσει και τους δύο τύπους του έρπητα, αν και για τον HSV-1 χρειάστηκε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι για τον HSV-2.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της ομάδας να αναπτύξει αντιιική τσίχλα. Έχει ήδη αναπτύξει ένα παρόμοιο προϊόν κατά του SARS-CoV-2, το οποίο αποδείχθηκε περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση διαφόρων παραλλαγών του κορονοϊού σε δείγματα σάλιου από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη.
Επιστήμονες δημιούργησαν τσίχλα που παγιδεύει ιούς
Ο έρπης επηρεάζει πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων παγκοσμίως. Ο HSV μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου και είναι η κύρια αιτία μολυσματικής τύφλωσης στις δυτικές χώρες. Ωστόσο δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για το HSV-1 ή το HSV-2.
Η εποχική γρίπη μολύνει περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, οδηγώντας σε 5-7 εκατομμύρια νοσηλείες και 300.000 θανάτους. Το οικονομικό κόστος μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ενώ υπάρχουν εμβόλια για τη γρίπη, η αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται από 10% έως 60% ανάλογα με το έτος, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το ίδιο το υλικό. Τα φασόλια Lablab καταναλώνονται εδώ και αιώνες σε ολόκληρη την Αφρική και την Ασία, ενώ η καλλιέργειά τους χρονολογείται από το 1500 π.Χ. στην Ινδία. Αυτά τα φασόλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θεωρούνται «Γενικά Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η τσίχλα είναι επίσης σχετικά εύκολο να παραχθεί. Η σκόνη φασολιών ενσωματώνεται στην τσίχλα μέσω μιας διαδικασίας συμπίεσης που δεν απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα πιο εφικτή και ενδεχομένως φθηνότερη από τις παραδοσιακές φαρμακευτικές μεθόδους.
Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την τσίχλα κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης ή όταν βρίσκονται κοντά σε άτομα που είναι ενδεχομένως μολυσμένα. Επειδή η τσίχλα απελευθερώνει σταδιακά την FRIL κατά τη διάρκεια της μάσησης, μπορεί να προσφέρει προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η τσίχλα πρέπει τώρα να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές προτού διατεθεί στο κοινό. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τη δημιουργία ζωοτροφών με σκόνη φασολιών lablab για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών.
ΠΗΓΗ: Studyfinds, ΕΡΤ

