Έλληνες επιστήμονες και μικροδορυφόροι «χτίζουν» το μέλλον της γης απ’ το Ηράκλειο!

Στα πλαίσια του έργου των Ελληνικών Μικροδορυφόρων πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνάντηση εργασίας για τα έργα των υπηρεσιών “Land & Forest” (Άξονας 3) στις 8 και 9 Απριλίου.
Η συνάντηση οργανώθηκε από τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον Νεκτάριο Χρυσουλάκη, συντονιστή στις υπηρεσίες αστικού περιβάλλοντος του έργου Land.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, επισημαίνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κρήτης για τα συγκεκριμένα έργα που θα προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία ειδικά σε θέματα παρατήρησης μέσω δορυφόρων που θα συνδράμουν και θα αναβαθμίσουν καθοριστικά το έργο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα εκτάκτων αναγκών, διαχείρισης κρίσεων και κλιματικής αλλαγής. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαρίνος Κριτσωτάκης και η ειδική σύμβουλος Περιφερειάρχη και υπεύθυνη δορυφορικών δεδομένων της Περιφέρειας Κρήτης Ερμιόνη Γιαλύτη.
Όπως τονίστηκε το ενδιαφέρον που έχει η Περιφέρεια Κρήτης είναι αυξημένο για θέματα παρατήρησης γης, με χρήση του διαστήματος για έλεγχο του περιβάλλοντος, των χρήσεων γης και των αλλαγών που σημειώνονται στο νησί. Των μικρομετακινήσεων λόγω των σεισμών αλλά και των φαινομένων ερημοποίησης. Τονίστηκε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για την ποιότητα ζωής στην πόλη (εκπομπές διοξειδίου άνθρακα και υγεία – ευεξία πολιτών και επισκεπτών), η προστασία των περιοχών Natura και των δασών του νησιού.
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που δίνονται, σε συνδυασμό με την χρήση εικόνων υψηλής ακρίβειας και μεγάλης επισκεψιμότητας των Ελληνικών Μικροδορυφόρων, θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών του νησιού και θα στηρίξουν την κοινωνική ευημερία.
Το εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων
Μέσω του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», το οποίο σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), η Ελλάδα αποκτά εντός του 2026 έντεκα δορυφόρους για την παρατήρηση γης και μια σειρά από συναφείς κυβερνητικές υπηρεσίες για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με στόχο τα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες σε ζητήματα που σχετίζονται με την παρατήρηση διαχρονικών αλλαγών γης, την προστασία του περιβάλλοντος τη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η υλοποίηση του προγράμματος, πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες και φορείς, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Κυβερνητικού Κόμβου (Space Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδομένων, όπως και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πέντε διαφορετικούς τομείς: της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας. Τα δεδομένα από το σμήνος μικροδορυφόρων θα αξιοποιούνται για τη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών, ενώ θα ενσωματώνονται και δεδομένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και ειδικά με το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον και τη GEOSYSTEMS HELLAS, εταιρία με Υποκατάστημα στο Ηράκλειο με υπεύθυνη την Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, συντονιστή του έργου Land & υποσυντονιστή του έργου Forest. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με επικεφαλής τον Svein-Jarle Lokas και η ομάδα εργασίας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με επικεφαλής τον Δρ Χ. Κοντοέ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθ. Ι. Γήτα, το Πανεπιστήμιο Πατρών με επικεφαλής τον καθ. Κ. Νικολακόπουλο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και οι εταιρείες NERCO και Wings.

