ΔΕΠ - ΕΛΜΕΠΑ: Μέτρα και τακτικές αντιμετώπισης Covid 19 εντός του Ιδρύματος
ΔΕΠ - ΕΛΜΕΠΑ: Μέτρα και τακτικές αντιμετώπισης Covid 19 εντός του Ιδρύματος

ΔΕΠ – ΕΛΜΕΠΑ: Μέτρα και τακτικές αντιμετώπισης Covid 19 εντός του Ιδρύματος

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου προχώρησε σε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να συντάξει ψήφισμα αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του Ιδρύματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

"Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής σχολίων από τα μέλη ΔΕΠ του συλλόγου μας σε όλα τα παραρτήματα του πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/10/2021 έως αρχές Δεκεμβρίου και μετά την συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ-ΕΛΜΕΠΑ με αντιπρόσωπο της επιτροπής COVID19 του πανεπιστημίου όπου έγινε εκτεταμένη και σε βάθος συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

• Βελτίωση της διαδικασίας διάχυσης πληροφορίας των διαπιστωμένων κρουσμάτων,
• Διερεύνηση δυνατότητας εγκατάστασης κινητού ή μόνιμου συνεργείου του ΕΟΔΥ, ή άλλου φορέα ή εκ των ενόντων, τουλάχιστον 2 μέρες την εβδομάδα, στο ΕΛΜΕΠΑ.

• Πλημμελής έλεγχος ή και αδυναμίας ελέγχου των βεβαιώσεων εμβολιασμού πχ Είσοδος των φοιτητών από δευτερεύουσες εισόδους σε ελεγχόμενα κτήρια, μη έλεγχος σε αρκετά κτήρια του Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ-IRO) κτλ. Πως αντιμετωπίζει η Επιτροπή αυτά τα φαινόμενα;
• Μέλη ΔΕΠ που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές για εξ’ αποστάσεως μαθήματα.

το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ-ΕΛΜΕΠΑ αποφάσισε να συντάξει ψήφισμα με τα παρακάτω:
I. Να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του πανεπιστημίου αναφορικά με τα μέτρα και τις πρακτικές αντιμετώπισης Covid 19 και να ενεργοποιηθεί αυστηρότερα ο υπάρχων μηχανισμός ενημέρωσης για τα κρούσματα εντός του ιδρύματος καθώς έχουν καταγραφεί κενά στην ενημέρωση. Η πληροφόρηση για τα κρούσματα θα πρέπει να γίνεται ανελλιπώς με αποστολή μηνύματος, από τον υπεύθυνο COVID κάθε τμήματος, σε όλους τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος στο οποίο διαπιστώθηκε το κρούσμα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει και αντίστοιχη εβδομαδιαία ανακεφαλαιωτική ενημέρωση.

II. Να αιτηθούμε σαν ΕΛΜΕΠΑ να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ άμεσα η ΚΥΑ, για την υποχρεωτική και αποκλειστικά διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ και να επιτραπεί στα ιδρύματα, τις σχολές και τα τμήματα να αναλάβουν, μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών, την ευθύνη για την ολοκλήρωση του τρέχοντος εξαμήνου (π.χ. με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε προσωπικό και φοιτητές ανεξάρτητα από τυχόν ευαλωτότητες) ανάλογα με τις κατά τόπους επιδημιολογικές συνθήκες και της τακτικής επαναξιολόγησης της κατάστασης, αλλά και τις δυνατότητές τους (σε υποδομές και προσωπικό). Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της ανάκλησης της ΚΥΑ, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας με το απαράδεκτο όριο 50%+1 κρούσματα σε αίθουσα διδασκαλίας, προκειμένου να τεθεί ο πληθυσμός των φοιτητών της αίθουσας σε καραντίνα. Δεν πρέπει να επιβάλλονται τέτοια όρια που αντίκεινται σε κάθε μέτρο και έννοια ελέγχου της μεταδοτικότητας και προστασίας από τον covid-19. Ποιο επιστημονικό κριτήριο και ποιο πρωτόκολλο καθορίζει ότι η μεταδοτικότητα του covid-19 ξεκινά όταν τα μολυσμένα άτομα υπερβούν το ήμισυ των ατόμων του πληθυσμού.

III. Δεν πρέπει να αφήνονται απροστάτευτα τα μέλη ΔΕΠ που αποδεδειγμένα πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ζητούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου την εξαίρεση, από τη ΚΥΑ, αυτών των συναδέλφων από τη δια ζώσης διδασκαλίας και την άσκηση των καθηκόντων τους με ευελιξία. Καταγγέλλουμε την ισοπεδωτική στάση της Κυβέρνησης ότι όσα μαθήματα γίνουν εξ’ αποστάσεως θα θεωρηθούν μη διδαγμένα και ζητούμε από τη διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ να διερευνήσει τις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει αυτοτελώς και εντός του πλαισίου το ισχύοντος Νόμου.

IV. Η δια ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια πρέπει να διεξάγεται με ασφαλή τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψη την εκτίναξη πλέον της μεταδοτικότητας του covid-19, ζητάμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν rapid tests π.χ. μέσω της προμήθειας και της διενέργειας rapid tests από το ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό του Ιατρείου του ΕΛΜΕΠΑ, ενώ για τα μοριακά tests οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα τη δυνατότητα συνταγογράφησής τους.

V. Να Υπερθεματιστεί η αναγκαιότητα και η σοβαρότητα του εμβολιασμού ΟΛΩΝ των μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου μέσα από δράσεις ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι ο καθολικός εμβολιασμός όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας και η εγρήγορση όλων των συλλογικοτήτων (συλλόγων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, φοιτητικών συλλόγων κλπ.) είναι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, που εμφανίζει παγκόσμια νέα δυναμική, με νέες μεταλλάξεις.

VI. Στο χώρο του ΕΛΜΕΠΑ πρέπει να αναληφθούν δράσεις βελτίωσης των μέτρων προστασίας όπως:
α. Δράσεις Ενημέρωσης για την αναγκαιότητα και την σοβαρότητα του εμβολιασμού ΟΛΩΝ των μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου.
β. Αερισμός και καθαρισμός των χώρων διδασκαλίας μετά από κάθε μάθημα από το κατάλληλο υποστηρικτικό προσωπικό καθαρισμού του πανεπιστημίου, αλλά και με την συνδρομή και μέριμνα των διδασκόντων.
γ. Τοποθέτηση κατάλληλων φίλτρων στα κλιματιστικά που βρίσκονται στους χώρους διδασκαλίας.
δ. Θερμομέτρηση και έλεγχος πιστοποιητικών στην είσοδο του εστιατορίου, διότι πολλοί φοιτητές που εστιάζονται δεν παρακολουθούν μαθήματα.
ε. Κοινή οργανωμένη και καλά προβεβλημένη εκδήλωση της κεντρικής επιτροπής covid-19 και του ΔΣ του Συλλόγου σχετική με την προστασία από την μεταδοτικότητα του covid-19.

Ο Πρόεδρος

*

Βιδάκης Νικόλαος Ο Γραμματέας

*

Κονταξάκης Κων/νος"

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Εκπαίδευση - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185