ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Ύπνος από τις 10 το βράδυ: Τι αλλάζει στον οργανισμό και γιατί μας κάνει πιο υγιείς

Ύπνος από τις 10 το βράδυ: Τι αλλάζει στον οργανισμό και γιατί μας κάνει πιο υγιείς

Ο ύπνος αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Αν και λίγοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να κοιμηθούν πριν τις 22:00, η συγκεκριμένη συνήθεια φαίνεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό – περισσότερα απ’ όσα ίσως γνωρίζαμε έως σήμερα.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου νωρίς το βράδυ

Ο ανθρώπινος ύπνος διαρθρώνεται σε κύκλους 90 λεπτών, οι οποίοι περιλαμβάνουν στάδια βαθέος και ελαφρού ύπνου, καθώς και τη φάση REM (ύπνος ταχείας κίνησης ματιών). Το πιο αναζωογονητικό και θεραπευτικό στάδιο εντοπίζεται χρονικά μεταξύ 10:00 μ.μ. και 2:00 π.μ.

Το να κοιμόμαστε μέσα σε αυτό το «παράθυρο» επαρκούς ανάπαυσης μπορεί να προσφέρει:

  • Αποκατάσταση του οργανισμού μέσω αυξητικών ορμονών

  • Βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Ρύθμιση του άγχους και μείωση της κορτιζόλης

Η σωματική ανάπλαση ξεκινά με ποιοτικό βραδινό ύπνο

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο οργανισμός επιτελεί εσωτερικές «επισκευές». Ενεργοποιούνται οι ορμόνες αποκατάστασης, βελτιώνοντας τη μυϊκή αποκατάσταση, τη λειτουργία των οργάνων και την κυτταρική ανανέωση. Αυτό το κομμάτι του ύπνου είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για αθλητές, αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν σωματική κόπωση ή πίεση.

Μείωση του στρες μέσα από τον βαθύ ύπνο

Τα άτομα που αργούν να κοιμηθούν συχνά εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής και ως ορμόνης του άγχους. Ο ύπνος από νωρίς το βράδυ, όμως, βοηθά τον εγκέφαλο να εισέλθει ταχύτερα στα στάδια χαλάρωσης, περιορίζοντας την παραγωγή της κορτιζόλης και εξισορροπώντας το ορμονικό προφίλ του οργανισμού.

Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη διάθεση, αυξημένη συγκέντρωση και ενεργειακή απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρόληψη χρόνιων παθήσεων ξεκινά από τον ύπνο

Έρευνες καταδεικνύουν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως:

  • Διαβήτης τύπου 2

  • Καρδιαγγειακές νόσοι

  • Υπέρταση

Ταυτόχρονα, η ανεπαρκής φάση βαθύ ύπνου φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού, περιορίζοντας την παραγωγή αντισωμάτων και καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Η επιλογή του σωστού ωραρίου ύπνου είναι επιλογή υγείας

Αν και στις μέρες μας οι περισσότεροι επιλέγουν να ξενυχτούν λόγω υποχρεώσεων ή συνηθειών, οι επιστημονικές ενδείξεις υπογραμμίζουν την αξία του να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον ύπνο. Το να κοιμόμαστε από τις 10 το βράδυ, δεν είναι μόνο θέμα πειθαρχίας – είναι ζήτημα πρόληψης, ευεξίας και μακροχρόνιας υγείας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις