Ξανά στον ουρανό της Κρήτης: Τα Όρνεα πέταξαν ελεύθερα μετά από μήνες φροντίδας

Μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι για την άγρια πανίδα της Κρήτης, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τα όρνεα (Gyps fulvus) που επλήγησαν σοβαρά από τις παρατεταμένες θερμοκρασίες, την έλλειψη νερού και τις συνθήκες ακραίας ξηρασίας.
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες οδήγησαν αρκετά από τα αρπακτικά πτηνά σε αφυδάτωση ή ακόμη και σε πτώσεις στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να δροσιστούν, με ολέθριες συνέπειες για πολλά από αυτά.
Μέρος αυτών των τραυματισμένων πουλιών μεταφέρθηκε για αποκατάσταση σε ειδικές μονάδες περίθαλψης άγριων ζώων, σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Πάρος και η Νάξος, όπου έλαβαν μακροχρόνια φροντίδα. Μετά από μήνες αποκατάστασης, τα πτηνά είναι πλέον έτοιμα να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης.
Η επανένταξη των όρνεων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα, στο πλαίσιο ειδικής δράσης στο Παρασυανό Φαράγγι του Ρεθύμνου, μετά από σχετική ενημερωτική εκδήλωση στο Δασαρχείο Ρεθύμνης. Η διαδικασία αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας συντονισμένης προσπάθειας προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα πτηνά, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής ορνιθοπανίδας.
Η επιστροφή τους στα βουνά της Κρήτης σηματοδοτεί όχι μόνο το τέλος της περιόδου αποκατάστασης αλλά και την ανανέωση της παρουσίας ενός κρίσιμου είδους στο οικοσύστημα του νησιού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η συνεργασία, η επιστημονική γνώση και η επιμονή μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα στην προστασία της άγριας ζωής.
Μέσα από αυτή τη δράση, επιβεβαιώνεται η σημασία των δομών περίθαλψης άγριων ζώων, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης πρωτοβουλιών διατήρησης ειδών που απειλούνται από την κλιματική κρίση και τις μεταβολές στο φυσικό τους περιβάλλον.

