1.500 γυναίκες κακοποιήθηκαν στην Κρήτη το 2024 – Σοκαριστικά τα στοιχεία

Μια σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών στην Κρήτη επιχειρεί το «Παρατηρητήριο Woman_Watch», που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο με σκοπό την καταγραφή, παρακολούθηση και ανάδειξη του φαινομένου.
Το Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 στο Ηράκλειο, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας του Παρατηρητηρίου, ανέδειξε σοκαριστικά στοιχεία και καθόρισε τις επόμενες στρατηγικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με την 3η Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου, μόνο το 2024 καταγράφηκαν 1.508 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη, με θύματα γυναίκες, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο τα αντίστοιχα περιστατικά άγγιξαν τις 22.080 – αριθμοί που αποτυπώνουν ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Η Κρήτη κατέχει την 3η θέση στην Ελλάδα σε καταγγελίες, μετά την Αττική και τη Δυτική Ελλάδα, με το ποσοστό της να ξεπερνά το 8% του συνόλου των εθνικών περιστατικών.
Κατανομή των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ανά Περιφερειακή Ενότητα:
-
Ηράκλειο: 48%
-
Χανιά: 30%
-
Ρέθυμνο: 16%
-
Λασίθι: 6%
Το Φόρουμ στο Ηράκλειο τόνισε πως η αύξηση των καταγγελιών δεν αποτελεί μόνο ένδειξη αύξησης της βίας, αλλά και σημάδι ενδυνάμωσης των θυμάτων να μιλήσουν. Σημαντικός ρόλος σε αυτό διαδραματίζουν και τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργούν στις βασικές πόλεις του νησιού.
Η λειτουργία του «Παρατηρητηρίου για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη – Woman_Watch» υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD.
Ομιλητές και Συμμετοχές στο Φόρουμ
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η Μαίρη Παχιαδάκη (πρόεδρος του Συνδέσμου), ο Νικόλας Σπετσίδης (συντονιστής έργων), καθώς και στελέχη όπως η Χριστίνα Τσάκα και η Μαρία Σταυράκη, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες, τη μεθοδολογία καταγραφής, αλλά και τις καλές πρακτικές που προκύπτουν από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν:
-
Η Έλενα Ράπτη, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό
-
Ο Ηρακλής Μοσκώφ, γ.γ. Ευάλωτων Πολιτών
-
Οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όπως οι Αυγενάκης, Κεφαλογιάννης, Βατσινά, Παρασύρης
-
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΕΛ.ΑΣ., της Δικαιοσύνης και της Εκπαίδευσης
-
Παρουσίες από τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως η Pascale Frank (European Family Justice Center), η Susana Pavlou (WAVE Network) και η Alessandra Pounds (Work With Perpetrators Europe)
Διεθνής Στήριξη και Ευρωπαϊκή Δικτύωση
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συμμετοχή ευρωπαϊκών δικτύων και εμπειρογνωμόνων, όπως:
-
GREVIO / Συμβούλιο της Ευρώπης
-
WAVE (Women Against Violence Europe)
-
Mediterranean Institute of Gender Studies
-
Work With Perpetrators Europe
Αναδείχθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί με θεσμική στήριξη και επαρκή χρηματοδότηση η δράση του Παρατηρητηρίου, ως εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών ισότητας, πρόληψης και υποστήριξης των θυμάτων.

