Εσωκομματικός αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία – Δύο υπουργοί και 14 βουλευτές ζητούν αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η πρόσφατη ανακοίνωση για αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις και παρασκηνιακές κινήσεις από βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να βάλει τέλος στην αυξανόμενη εσωκομματική πίεση, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις για οικονομικά ζητήματα λαμβάνονται συλλογικά, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο, και όχι μέσα από προσωπικές δηλώσεις ή αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα.
Ο Μαρινάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ «περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητων» πολιτικών προσώπων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων των πολιτών, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς που επιθυμούν να πάρουν θέση δημοσίως.
Αιτήματα για επεκτάσεις αυξήσεων και στα Σώματα Ασφαλείας
Το ζήτημα άνοιξε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των αυξήσεων και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Τη σκυτάλη πήραν υπουργοί όπως ο Βασίλης Κικίλιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας έμφαση στη διαχρονική συμβολή των σωμάτων στην εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση από βουλευτές που, με δηλώσεις ή παρασκηνιακές τοποθετήσεις, ζητούν ίση μεταχείριση για όλους τους ένστολους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι:
Γιάννης Πλακιωτάκης, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Στέλιος Πέτσας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Φώντας Μπαραλιάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Θόδωρος Καράογλου και Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τις αντιδράσεις
Οι διαφωνίες δεν προέρχονται από μία ενιαία τάση στο εσωτερικό της παράταξης. Αντιθέτως, ποικίλουν τα κίνητρα των βουλευτών:
-
Ορισμένοι φέρονται δυσαρεστημένοι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπως οι Πλεύρης, Μηταράκης και Πέτσας, λόγω μη αξιοποίησης.
-
Άλλοι, όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, εκφράζουν ενόχληση για την πολιτική αδράνεια απέναντί τους.
-
Η Κατερίνα Παπακώστα φέρεται να διατηρεί παράπονα από τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης.
-
Ο Θόδωρος Καράογλου εκφράζει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στην εκλογική του περιφέρεια αξιοποιήθηκαν άλλοι δύο βουλευτές (Βαρτζόπουλος και Παππάς), αφήνοντάς τον εκτός κυβερνητικού σχήματος.
-
Παράλληλα, στελέχη που εκπροσωπούν τη σκληρή γραμμή στο κόμμα, όπως οι Κατσανιώτης, Μπαραλιάκος και Δημοσχάκης, επιδιώκουν την ανάδειξη ζητημάτων που αγγίζουν τη βάση του κόμματος.

