ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Πού υπάρχει κίνδυνος για σεισμό σαν της Μιανμάρ στην Ελλάδα; - Τρεις οι επικίνδυνες ζώνες - Ανάμεσα τους και η Κρήτη!

Πού υπάρχει κίνδυνος για σεισμό σαν της Μιανμάρ στην Ελλάδα; – Τρεις οι επικίνδυνες ζώνες – Ανάμεσα τους και η Κρήτη!

 Τη δική του επιστημονική εκτίμηση για το ενδεχόμενο να σημειωθεί σεισμός αντίστοιχης ισχύος με αυτόν της Μιανμάρ στην Ελλάδα, έδωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πώς μπορεί να επηρεάσει την Κρήτη; – Ο Άκης Τσελέντης εξηγεί

Με αφορμή τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Ασία, ο Έλληνας σεισμολόγος εξήγησε ποιες γεωτεκτονικές ζώνες στη χώρα μας θα μπορούσαν – θεωρητικά – να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο.

Υπάρχει δυνατότητα για τόσο ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα;

Ο Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε ότι σεισμοί τέτοιας ισχύος δεν μπορούν να συμβούν παντού, καθώς απαιτούν ρήγματα μεγάλου μήκους και συγκεκριμένες γεωλογικές προϋποθέσεις. «Για να συμβεί ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους, χρειάζεται μια ζώνη που να μπορεί να “σηκώσει” τέτοια ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

σεισμός
Ο κ. Παπαζάχος

 

Τρεις οι επικίνδυνες ζώνες στον ελληνικό χώρο

Ο καθηγητής ανέλυσε τις τρείς βασικές σεισμικές περιοχές που, αν και σπάνια, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ισχυρούς σεισμούς:

  1. Το εξωτερικό ελληνικό τόξο: Από την Κεφαλονιά, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, περνά νότια της Κρήτης και φτάνει μέχρι την Κάρπαθο και τη Ρόδο.
  2. Η τάφρος του βορείου Αιγαίου, που χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα, ιδίως σε ιστορικά δεδομένα.
  3. Η περιοχή της Αμοργού, που έχει στο παρελθόν καταγράψει σεισμό 7,5 Ρίχτερ το 1956, ίσως τον πιο χαρακτηριστικό για την Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο σεισμό;

Στην ερώτηση για το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας, ο Παπαζάχος υπήρξε ειλικρινής:
«Δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς στη σύγχρονη εποχή», υπογράμμισε, τονίζοντας πως η έλλειψη πρόσφατων ανάλογων περιστατικών καθιστά τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης μεγάλης δόνησης δύσκολη.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ειδικά στον ισχυρό σεισμό του 1956 στην Αμοργό, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές:

  • Η απουσία ψηλών κτιρίων
  • Και το ότι το επίκεντρο βρισκόταν εντός της θάλασσας, περιόρισαν τις ζημιές.

Ο σεισμικός κίνδυνος υπάρχει, αλλά η πρόληψη σώζει ζωές

Ο Κώστας Παπαζάχος κλείνοντας υπογράμμισε τη σημασία της ανθεκτικότητας των κατασκευών, της εκπαίδευσης του πληθυσμού και της ενημέρωσης. Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, όμως η σωστή προετοιμασία μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις