ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Μπιλ Γκέιτς: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα - Σε 10 χρόνια θα δουλεύουμε μόνο 2 μέρες τη βδομάδα»

Μπιλ Γκέιτς: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα – Σε 10 χρόνια θα δουλεύουμε μόνο 2 μέρες τη βδομάδα»

Ένα μέλλον που μοιάζει βγαλμένο από επιστημονική φαντασία περιγράφει ο Μπιλ Γκέιτς, προβλέποντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα οδηγήσει σύντομα σε ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά εργασίας – τόσο βαθιές, που ενδέχεται να μετατρέψουν την εργασία σε δίωρη ή τρίωρη καθημερινή απασχόληση, για μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον, ο ιδρυτής της Microsoft εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να αυτοματοποιήσει μεγάλο φάσμα των επαγγελμάτων, περιορίζοντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση σε βασικές λειτουργίες.

«Σε λίγα χρόνια, δεν θα είναι αναγκαίο να δουλεύουμε κάθε μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι δεν θα είναι απαραίτητοι για τόσες πολλές εργασίες. Ίσως το μοντέλο εργασίας να περιοριστεί σε 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα».

Ανατροπή στο τοπίο της εργασίας

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επηρεάσει ισότιμα όλα τα επαγγέλματα. Ο ίδιος εντοπίζει έντονες ανακατατάξεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, τονίζοντας ότι ακόμα και επαγγέλματα όπως οι γιατροί και οι δάσκαλοι ενδέχεται να υποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό από προηγμένα συστήματα AI.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ιατρικές συμβουλές και εκπαιδευτική υποστήριξη από έξυπνα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε.

“Ελεύθερη νοημοσύνη”: Μια νέα εποχή χωρίς όρια

Ο Γκέιτς έκανε λόγο για την είσοδο της ανθρωπότητας σε μια νέα εποχή, την οποία χαρακτήρισε ως «ελεύθερη νοημοσύνη» (“agentic AI”), αναφερόμενος σε εφαρμογές τεχνολογίας που είναι ευρέως προσβάσιμες και επηρεάζουν κάθε τομέα της καθημερινότητας – από την εργασία μέχρι την προσωπική φροντίδα και την εκπαίδευση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Άρθουρ Μπρουκς, ο Γκέιτς περιέγραψε τις εξελίξεις ως «βαθιές και ταχύτατες» και προειδοποίησε για την ανάγκη συλλογικού σχεδιασμού γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας:

«Είναι μια εντυπωσιακή αλλαγή, αλλά και κάπως ανησυχητική, γιατί εξελίσσεται με τρομερή ταχύτητα και χωρίς προφανή όρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα: λιγότερη εργασία, περισσότερη ποιότητα ζωής

Το όραμα του Μπιλ Γκέιτς, αν και προκλητικό, αγγίζει ένα βασικό ερώτημα του μέλλοντος: πώς η ανθρωπότητα θα αξιοποιήσει τα οφέλη της τεχνολογίας για να απαλλαγεί από την υπερκόπωση, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της οικονομίας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην εργασία.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να προχωρά σε ρυθμούς ασύλληπτους, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ισόρροπη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, όπου η τεχνολογία υπηρετεί τον άνθρωπο – και όχι το αντίθετο.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις