Στον πάτο της Ευρώπης η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων – Σοκαριστικά τα στοιχεία της Eurostat για το 2024

Παρά τις συνεχείς αναφορές στην οικονομική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η καθημερινότητα των πολιτών στην Ελλάδα δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών συνεχίζουν να πιέζονται από το κύμα ακρίβειας, με αποτέλεσμα η πραγματική αγοραστική δύναμη να υπολείπεται δραματικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη 26η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), αφήνοντας πίσω της μόνο τη Βουλγαρία.
30% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο
Πιο συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2024 υπολογίζεται στο 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ η Βουλγαρία καταγράφεται στο 66%. Αντιθέτως, χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κυριαρχούν με τιμές 141% και 111% αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο χάσμα οικονομικής ευημερίας εντός της Ε.Ε.
Άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Γερμανία διατηρούν σταθερά υψηλές θέσεις, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστον 17% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η φτώχεια πίσω από τους αριθμούς
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ήδη από το 2021, η Eurostat είχε κατατάξει την Ελλάδα στη χαμηλότερη βαθμίδα της κατάταξης, με την κατάσταση να παραμένει στάσιμη παρά τις επιδόσεις της χώρας στους μακροοικονομικούς δείκτες. Όπως τονίζουν αναλυτές, το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν σημαίνει πως τα οφέλη της ανάπτυξης περνούν στον μέσο πολίτη.
Η ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια και στέγαση, σε συνδυασμό με χαμηλούς μισθούς και επιδοματική πολιτική χωρίς στρατηγικό βάθος, επιτείνουν την εισοδηματική ασφυξία των νοικοκυριών.
Η ψαλίδα μεγαλώνει
Από τη μία πλευρά, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά διατηρούν σταθερά υψηλές επιδόσεις, ενώ στην άλλη άκρη, η Νότια και Ανατολική Ευρώπη – με την Ελλάδα στο επίκεντρο – αδυνατούν να ακολουθήσουν το ρυθμό. Τα στοιχεία της Eurostat αναδεικνύουν ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβενία καταγράφουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, αλλά εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης.
Η οικονομία "τρέχει", οι πολίτες μένουν πίσω
Είναι πλέον προφανές ότι η οικονομική ανισότητα εντός της Ε.Ε. δεν είναι απλώς αριθμητική. Είναι καθημερινή εμπειρία για εκατομμύρια πολίτες που παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές και τα συρρικνωμένα εισοδήματα. Αν δεν υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις σε μισθολογικό και φορολογικό επίπεδο, τα μακροοικονομικά επιτεύγματα θα παραμένουν στατιστικές χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική ζωή των Ελλήνων.

