Η Huawei στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο – Έφοδοι για δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος

Σφραγίστηκαν γραφεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Στο στόχαστρο 15 ευρωβουλευτές για σχέσεις με Huawei
Σε μία υπόθεση που θυμίζει το σκάνδαλο Qatargate του 2022, οι ευρωπαϊκές αρχές πραγματοποίησαν μαζικές εφόδους και σφράγισαν γραφεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέρος έρευνας για δωροδοκία και παράνομο lobbying με επίκεντρο τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, σε 21 τοποθεσίες σε Βέλγιο και Πορτογαλία, ενώ έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις.
Διεθνές σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις
Η Βελγική Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι η έρευνα αφορά ενεργητική διαφθορά, πλαστογραφία εγγράφων και ξέπλυμα χρήματος, ενώ πρόσθεσε ότι η Huawei φέρεται να δωροδοκούσε αξιωματούχους για να προωθήσει εμπορικά συμφέροντά της στην ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο για την παρέμβαση ξένων κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων, καθώς το Qatargate είχε αποκαλύψει χρηματισμούς με στόχο τον επηρεασμό των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης.
Στην περίπτωση της Huawei, το μοντέλο δράσης φαίνεται πως περιλάμβανε:
- Πληρωμές για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων
- Παροχή δώρων και ταξιδιών σε αξιωματούχους της ΕΕ
- Προσκλήσεις σε VIP εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες
Δύο γραφεία σφραγίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο – Στο μικροσκόπιο 15 νυν και πρώην ευρωβουλευτές
Οι έφοδοι στις Βρυξέλλες είχαν ως αποτέλεσμα το σφράγισμα δύο γραφείων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ένα από αυτά ανήκει στον Άνταμ Μουχτάρ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος και συνεργάτη του ευρωβουλευτή Νικόλα Μίντσεφ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος της ομάδας EU40, μιας δομής που είχε συνδέσεις με την Εύα Καϊλή, κεντρικό πρόσωπο του Qatargate.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Follow the Money, Le Soir και Knack, οι έρευνες εστιάζουν σε 15 ευρωβουλευτές και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι φέρονται να έχουν λάβει οικονομικά ανταλλάγματα από το κινεζικό lobbying.
Η Huawei υπό αυστηρή παρακολούθηση από το 2023
Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν θέσει τη Huawei υπό παρακολούθηση από το 2023, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι λειτουργεί ως εργαλείο επιρροής της κινεζικής κυβέρνησης στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της έρευνας, πρώην υπάλληλοι του γραφείου lobbying της Huawei κλήθηκαν για καταθέσεις προκειμένου να διευκρινιστεί αν η εταιρεία ασκούσε παράνομες πιέσεις προς ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η αντίδραση της ΕΕ και οι πολιτικές εξελίξεις
Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο.
Ο Βίκτορ Νεγκρέσκου, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου για θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «ιδιαίτερα ανησυχητικές», ενώ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τον έλεγχο του ξένου lobbying.
Από την πλευρά της Huawei, δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές, ενώ οι βέλγοι εισαγγελείς δηλώνουν ότι η έρευνα συνεχίζεται και δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις.

