ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Τέμπη: Πώς να υπολογίσετε πόσο κόσμο θα έχουν οι συγκεντρώσεις – Η online εφαρμογή

Τέμπη: Πώς να υπολογίσετε πόσο κόσμο θα έχουν οι συγκεντρώσεις – Η online εφαρμογή

Μία εφαρμογή με την οποία μπορεί να υπολογιστεί ο κόσμος που βρίσκεται στις συγκεντρώσεις δημιούργησε το iMEdD, καθώς οι κατά καιρούς εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ πέφτουν εντελώς έξω.

Όπως αναφέρει το iMEdD, ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συλλαλητήριο για τα Τέμπη στις 26 Ιανουαρίου 2025, όπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος ήταν γύρω στις 30.000, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε την εφαρμογή εδώ

«Στο iMEdD αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα πειραματικό εργαλείο που θα δώσει τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται, να κάνει εκτίμηση του μεγέθους του πλήθους που δυνητικά θα μπορούσε να βρίσκεται σε μία ορισμένη περιοχή. Για παράδειγμα σε μία περιοχή 100 τετραγωνικών μέτρων, όταν η πυκνότητα του πλήθους είναι ένα άτομο ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμάται πως μπορούν να χωρέσουν 100 άτομα. Ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται ανάλογα με την πυκνότητα του πλήθους ή τα ακριβή όρια της περιοχής προς μελέτη» σημειώνει ο δημοσιογραφικός οργανισμός και προσθέτει:

«Στο εργαλείο μέτρησης πλήθους που αναπτύξαμε, μπορείτε να σχεδιάσετε έως και επτά διαφορετικές περιοχές συγκέντρωσης πλήθους στον χάρτη, και αφού ορίσετε για κάθε μία την επιθυμητή πυκνότητα, να εκτιμήσετε το συνολικό πλήθος που δυνητικά θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή.

Για διευκόλυνσή σας, παρέχουμε μερικά έτοιμα παραδείγματα σε τρεις πλατείες (Συντάγματος, Αριστοτέλους, Αγίου Γεωργίου) με τυχαία πυκνότητα πλήθους ώστε να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το εργαλείο».

Οι περιορισμοί

Το εργαλείο έχει μερικούς περιορισμούς οι οποίοι δύναται να επηρεάσουν την ακρίβειά του.

Συγκεκριμένα, «όταν σχεδιάζετε μία περιοχή στον χάρτη, το εργαλείο δεν αναγνωρίζει αυτόματα ποιο τμήμα της περιοχής είναι πεζοδρόμιο και ποιο είναι κτίριο. Επομένως υπολογίζει το πλήθος βάσει του συνολικού εμβαδού που έχετε σχεδιάσει. Αυτό σημαίνει πως εάν στην περιοχή που σχεδιάζετε συμπεριλαμβάνονται και κτίρια, παρτέρια ή άλλα εμπόδια τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές.

Η πυκνότητα του πλήθους σε μία περιοχή δεν είναι ομοιόμορφη.

Για παράδειγμα, όταν σχεδιάζετε μία περιοχή στον χάρτη, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η πυκνότητα του πλήθους στα σημεία που έχει δέντρα ή σκαλοπάτια θα είναι διαφορετική από τα σημεία που δεν έχει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση του συγκεντρωμένου πλήθους στην περιοχή.

Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο ως αφετηρία για την κατανόηση της δυνητικής χωρητικότητας μιας περιοχής, αλλά καθίσταται απαραίτητο να προσθέσετε και την εμπειρική γνώση σας για το τελικό συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο εργαλείο δεν προσφέρεται για απόλυτες μετρήσεις αλλά για μια κατά προσέγγιση εκτίμηση» τονίζει το iMEdD.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις