Αβοκάντο: Ο «πράσινος χρυσός» της Κρήτης – Η ελπίδα και οι λύσεις που αναζητούνται

Το αβοκάντο έχει εξελιχθεί σε μια δημοφιλή καλλιέργεια για πολλούς αγρότες, λόγω των καλών εισοδημάτων που προσφέρει. Ωστόσο, η καλλιέργεια του απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε περιοχές με λειψυδρία.

Στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα», άνθρωποι που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διανομή αβοκάντο, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η λειψυδρία και οι ελληνοποιήσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα φράγμα που κατασκευάστηκε πριν από πάνω από δέκα χρόνια για να βοηθήσει στην άρδευση των εκτάσεων με αβοκάντο, αλλά παραμένει ανενεργό. Η κατασκευή του φράγματος κόστισε 45 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που έχουν χαθεί, ενώ οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια αβοκάντο, αναδεικνύουν τις προκλήσεις που υπάρχουν και την ανάγκη για λύσεις. Η λειψυδρία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την βιωσιμότητα της καλλιέργειας, ενώ οι ελληνοποιήσεις δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ζημιώνουν τους Έλληνες παραγωγούς.

Η περίπτωση του ανενεργού φράγματος αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας που εμποδίζουν την ανάπτυξη της γεωργίας στην Ελλάδα. Η απώλεια 45 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια σπατάλη που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ οι αγρότες της περιοχής στερούνται ένα σημαντικό εργαλείο για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις