Σεισμός στις Κυκλάδες: Τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων
![Σαντορίνη](https://iraklionews.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-1.jpg)
Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της σεισμικής καταιγίδας που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες το τρίγωνο της Σαντορίνης Αμοργού και Ανάφης, έχοντας εστιάσει στο ρήγμα που περνάει κάτω από την βραχονησίδα Άνυδρος και είναι εκείνο το οποίο δημιουργεί τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις.
Αυτό είναι το τρίγωνο του τρόμου. Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη. Και στη μέση η νησίδα Άνυδρος.
Η ακατοίκητη βραχονησίδα που εδώ και μέρες «γεννά» ασταμάτητα σεισμικές δονήσεις στην καρδιά του Αιγαίου. Τα πλάνα από το ελικόπτερο του MEGA, καταγράφουν την ακριβή τοποθεσία της θαλάσσιας περιοχής, στο βυθό της οποίας βρυχάται ο Εγκέλαδος.
Λεπτό προς λεπτό οι επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα που καταγράφουν οι σεισμογράφοι, συγκρίνουν στοιχεία, μελετούν χάρτες και εξετάζουν όλα τα σενάρια. Ελπίζουν στο καλύτερο, αλλά η φύση είναι πάντα απρόβλεπτη.
«Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, βεβαίως παρουσιάζει αυξομειώσεις, υφέσεις και εξάρσεις δεν μπορούμε να κρίνουμε μέσα σε μια ημέρα σε ποια περίοδο είμαστε παρά μόνο όταν περάσει αυτή η μέρα. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία».
«Η δεύτερη εκδοχή είναι να γίνει μεγαλύτερος σεισμός όπως πήγε να γίνει με τον 5, 2 αλλά δεν είναι επαρκής σεισμός ένα 5, 6 όπου εκεί θα είχαμε πιο γρήγορη απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας. Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6 ρίχτερ, σε αυτό το σενάριο βεβαίως θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο νησί ενδεχομένως ένα μικρό τσουνάμι. Και σ αυτό το σενάριο βασίστηκε η κινητοποίηση που έχουμε», είπε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Αυτοψία MEGA στο επίκεντρο των σεισμών
Το MEGA και ο Νίκος Ευαγγελάτος βρέθηκαν το πρωί μαζί με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο πάνω από την Σαντορίνη και πραγματοποίησαν αυτοψία με ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή που επικεντρώνεται η σεισμική δραστηριότητα.
Νίκος Ευαγγελάτος: Πρέπει να φοβόμαστε το Κολούμπο και την ηφαιστειακή δραστηριότητα αυτή τη στιγμή και την σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην τεκτονική και ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Στην τρέχουσα συγκυρία, τώρα δηλαδή αυτή την περίοδο που έχουμε την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει παράλληλα και μια ενεργοποίηση του Κολούμπο ή κάποιου άλλου ηφαιστειακού κέντρου».
Ο μεγάλος φόβος δεν είναι άλλος από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ που θα χτυπούσε το νησί.
«Τα έξι ρίχτερ στην συγκεκριμένη περίπτωση και στην συγκεκριμένη θέση που συζητούμε θα επιφέρουν πολύ λίγες επιπτώσεις παρά μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις που εντοπίζονται στην περιοχή της Καλντέρας. Αν ο σεισμός έρθει από την θάλασσα τότε κινδυνεύουν τα εδάφη να κατολισθήσουν, να μετακινηθούν προς τη θάλασσα», δήλωσε ο καθηγητής αντισεισμικής προστασίας, Παναγιώτης Καρύδης.
Ανησυχία και στο Ισραήλ από τους σεισμούς στην Ελλάδα
Ο άλλος «πονοκέφαλος» για την Σαντορίνη είναι οι κατολισθήσεις που ήδη χτυπούν το νησί.
«Έχουμε έρθει να αξιολογήσουμε τα κατολισθητικά φαινόμενα, τις καταπτώσεις που έχουμε, τα τεμάχια που αποκολλώνται από τα ηφαιστειακά και ο κίνδυνος που υπάρχει στο Παλιό Λιμάνι και κατά μήκος της καλντέρας», είπε ο γεωλόγος, Δημήτρης Γαλανάκης.
Η σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο έχει προκαλέσει ανησυχία ακόμη και στο Ισραήλ, όπου συνεδρίασε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας για να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι στην Σαντορίνη που μπορεί να φτάσει μέχρι τις ακτές της χώρας.
«Έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με τις ισχυρότερες να κυμαίνονται ανάμεσα στους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έως και 5,3 βαθμούς, συμπεριλαμβανομένων 24 σεισμών, το τελευταίο 24ωρο. Μία τέτοια σεισμική ακολουθία μπορεί να οδηγήσει σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό, ο οποίος ίσως γίνει σύντομα», είπε ο σεισμολόγος Άριελ Χέιμαν.
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου σεισμού και η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου ηφαιστείου για να εκτιμήσουν τα καινούρια δεδομένα.
![](/files/icons/icon-google-news.png)
![](/files/icons/icon-facebook.png)