Τέλος αναμονής για το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης
Τέλος αναμονής για το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Τέλος αναμονής για το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Σήμερα ξεκινά η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι

Στις 9.00 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει στο Φανάρι η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προκειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και δώδεκα Ιεράρχες να εκλέξουν το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Η συνεδρίαση θα διαρκέσει τρεις ημέρες, μέχρι και την Πέπμτη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί η εκλογή να πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου αφού πρώτα, σύμφωνα πάντα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα να υπογράψει το διάταγμα αποδοχής κι έπειτα να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα δοθεί το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι το τριπρόσωπο αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο που έλαβε 7 ψήφους, Κισάμου και Σελίνου κ Αμφιλόχιο, επίσης 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, με 5 ψήφους.

Οι τρεις υποψήφιοι

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Τέλος αναμονής για το νέο Αρχιεπίσκοπο ΚρήτηςΟ Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) είναι επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Εκκλησία της Κρήτης.

Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1990 έλαβε το δίπλωμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σελληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Το 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και Αρχιγραμματέας της Συνόδου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Με πρωτοβουλία του ολοκληρώθηκε στη Μονή Αρκαδίου Μουσείο Κειμηλίων και διαδραστικά εκπαιδευτικά συστήματα τα οποία έγιναν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ενώ δημιουργήθηκε Κειμηλιαρχείο στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων.

Δημιούργησε και εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας “Θεομήτωρ” στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο Ρέθυμνο. Αποτελεί ίδρυμα της μητρόπολης με στόχο τη στήριξη ανθρώπων μέσω κοινωνικών δομών, γραφείων συμβουλευτικής -ψυχολογικής στήριξης, πασχόντων, απόρων στήριξης κακοποιημένων γυναικών-παιδιών, συμβουλευτικής στήριξης εθισμένων ατόμων από διάφορες ουσίες, κοινωνικής μέριμνας φροντίδας κοινωνικών ομάδων, γραφείο εκκλησιαστικής μέριμνας, πνευματικής υποστήριξης ατόμων, φιλανθρωπική μέριμνα, γραφείο συμβουλευτικής στήριξης με ψυχολόγους σε ενηλίκους, ανηλίκους, ευρέσεως εργασίας, συνεργασία με φορείς πρόληψης και προστασίας, ενώ επίσης στο ίδρυμα δίνει στέγη σε δράσεις πολιτισμού, επιστημονικού, πνευματικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου. Στεγάζει τον σύλλογο ΑμΕΑ «Αγάπη», τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης, ενώ διαθέτει συνεδριακό κέντρο, δωμάτια βραχείας φιλοξενίας, χώρους εστίασης και γραφεία.

Στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής διακονίας υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη λειτουργούν σε καθημερινή βάση τρία ενοριακά συσσίτια στην πόλη του Ρεθύμνου. Με μέριμνά του εκδίδεται η «Νέ­α Χρι­στι­α­νι­κή Κρή­τη», που αποτελεί την Επιστημονική Περιοδική Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης.

Επίσης με ενέργειές του αναδείχθηκε η τοπική αγιολογία της περιοχής όπως ο άγιος νεομάρτυρας Ματθαίος ο εκ Γερακαρίου ο εν Ρεθύμνη μαρτυρήσας και οι άγιοι επίσκοποι Λάππας και Ελευθέρνης οι οποίοι με­τεί­χαν στις Αγίες Οικομενικές Συνόδους.

Ακόμη από το 2015 δρομολόγησε πρόγραμμα στέγασης αστέγων σε ενοικιασμένες από τη Μητρόπολη οικίες με ταυτόχρονο σκοπό την αυτοδιαχείριση της κατοικίας τους από τους ίδιους, προσφέροντας τις απαραίτητες πρώτες ύλες, αλλά και την επανένταξή τους στην κοινωνία με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος 

Τέλος αναμονής για το νέο Αρχιεπίσκοπο ΚρήτηςΟ Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου, υπέρτιμος και έξαρχος Εσπερίας Κρήτης κ. Αμφιλόχιος (Ανδρονικάκης), γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1964. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Χανιά. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987. Εν συνεχεία, και στην ίδια Σχολή, παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας. Το έτος 1993 διακονώντας την Ελληνορθόδοξον Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κάρδιφ και περιχώρων, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρδιφ Ουαλίας της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (master) το 1995.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου το έτος 1990. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το έτος 1992 Πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο. Το ίδιο έτος η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας επί τέσσερα έτη.

Το έτος 1997 διορίσθηκε από τον Σεβασμιώτατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίο Εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισάμου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου. Δίδαξε σε Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή Κισάμου και από το έτος 2003 έως το έτος 2005 διετέλεσε Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Την 4η Οκτωβρίου 2005, εξελέγη από την Ιερά και Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

Τέλος αναμονής για το νέο Αρχιεπίσκοπο ΚρήτηςΟ Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος Μαρματάκης (17 Σεπτεμβρίου 1969) είναι Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου από το 2015.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία παρακολούθησε μαθήματα στό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στόν τομέα Ιστορίας – Λατρείας.

Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Αγκαράθου από τον τότε Καθηγούμενο Καλλίνικο Θωμακάκη. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο στις 11 Φεβρουαρίου 1995 και Πρεσβύτερος την 27 Ιανουαρίου 2001. Την ίδια ημέρα ελαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσσού Μακαρίου.

Το 1998 κατόπιν αποφάσεως του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής ορίσθηκε οικονόμος του ερειπωμένου Μετοχιού Κυρίας Ελεούσας Χερσονήσου, το οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων.

Στις 28 Ιουνίου 2004, εξελέγη από την αδελφότητα της Μονής της Μετανοίας του Καθηγούμενος αυτής και ενθρονίζεται στην 1 Ιουλίου, θέση από που διακόνησε ως και την εκλογής του. Επί Ηγουμενίας του ανακαινίσθηκε το Καθολικό, το Ηγουμενείο και άλλα τμήματα αυτής. Εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεις.

Το έτος 2013 με Συνοδική απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, διορίσθηκε Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού βίου της Εκκλησίας Κρήτης.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2016 διετέλεσε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

 

(Με πληροφορίες από imks.gr και el.wikipedia.org)

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα