Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: «Επιβάλλεται η άμεση προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο»

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με ερώτησή του στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Η υπόθεση των ενυπόθηκων δανείων σε ελβετικό́ φράγκο αφορά́ σε μεγάλο αριθμό́ Ελλήνων δανειοληπτών, καθώς η ανατίμηση του ελβετικού́ φράγκου σε σχέση με το ευρώ́, μετά από́ απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, επιβάρυνε σημαντικά́ τους δανειολήπτες σε ελβετικό́ φράγκο.

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με την παρέμβασή του ζήτησε από τους συναρμόδιους Υπουργούς, την ικανοποίηση του αιτήματος των δανειοληπτών, για τον υπολογισμό της δόσης με βάση την ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου (1-1,67) που ίσχυε κατά τον χρόνο της εκταμίευσης του δανείου τους, ήτοι το 2006-2009 και πάντως όχι με βάση εκείνη που ισχύει κατά τον χρόνο καταβολής της εκάστοτε δόσης (σήμερα 1-0,94).

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες, αν συνυπολογιστούν οι εμπλεκόμενοι συνοφειλέτες και εγγυητές.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

(α) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη

(β) Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

(γ) Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη

Θέμα: Απαραίτητη η εξεύρεση λύσεων και για τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

Υπουργοί,

Όπως ξέρετε, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες, αν συνυπολογιστούν οι εμπλεκόμενοι συνοφειλέτες και εγγυητές.

Οι παραπάνω, σύμφωνα με τον Σύλλογο Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, έχουν δάνεια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, που πήραν την περίοδο 2006 – 2009.

Το δέλεαρ για την επιλογή του Ελβετικού Φράγκου ήταν το χαμηλό επιτόκιο του συγκεκριμένου νομίσματος και η ισοτιμία του με το ευρώ (περίπου 1,64), η οποία, τότε, κυμαινόταν σε σταθερά υψηλά επίπεδα και με μικρή διακύμανση.

Τα πρώτα προβλήματα στην ισοτιμία φάνηκαν από το τέλος του 2008, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2011 όπου από το 1,65 (2007), η ισοτιμία έφτασε σχεδόν στο 1/1 τον Ιούλιο του 2011.

Ένα δάνειο π.χ. 170.000 ευρώ (με διάρκεια 23 έτη) ξεκίνησε το 2007 με μηνιαία δόση περίπου 800 ευρώ, για να φτάσει το καλοκαίρι του 2011 στα 1.255 ευρώ.

Σήμερα, η ισοτιμία έχει πέσει κάτω από το 1 προς 1 (0,93) που σημαίνει ότι ενώ το 2007 1 ευρώ αγόραζε 1,65 ελβετικά φράγκα, σήμερα αγοράζει λιγότερο και από 1.

Συμπερασματικά, όσοι είχαν δανειστεί κατά το διάστημα 2006-2009 σε ελβετικό φράγκο για να πάρουν σπίτι (τα στεγαστικά είναι η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων σε ελβετικό και ακολουθούν κάποια επιχειρηματικά) βρίσκονται σήμερα να χρωστούν 70% περισσότερο από όσο ήταν το αρχικό κεφάλαιο το οποίο δανείστηκαν.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν το 2006, οπότε η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ήταν 1 ευρώ ίσο με 1,67 ελβετικά φράγκα, ένας δανειολήπτης εκταμίευε στεγαστικό δάνειο ύψους 167.000 ελβετικών φράγκων, το κεφάλαιο που όφειλε να αποδώσει στην τράπεζα, κατά την λήξη του δανείου του, αντιστοιχούσε το συνολικό ποσό των (167.000 CHF/1,67=) 100.000 ευρώ.

Σήμερα, όπου η ισοτιμία μεταβλήθηκε στο 1 ευρώ ίσο με 0,93 ελβετικά φράγκα, ο ίδιος δανειολήπτης οφείλει να αποδώσει ποσό (167.000 CHF/0,93 =)179. 569 ευρώ, δηλαδή 79.000 ευρώ περισσότερα από την αρχική οφειλή του.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, είτε διμερείς είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ωστόσο, οι δανειολήπτες βλέπουν το άληκτο κεφάλαιο να έχει διογκωθεί από την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματος και απειλούνται όχι απλώς με την απώλεια του σπιτιού τους, αλλά και με πλειστηριασμό της υπόλοιπης περιουσίας τους, αφού το προσημειωμένο ακίνητο δεν πρόκειται να καλύψει την εξαιρετικά διογκωμένη οφειλή του δανείου.

Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου ως γνωστόν, έχουν προσφύγει δικαστικά.

Το φθινόπωρο του 2015 κατατέθηκαν τέσσερις αγωγές, μία για κάθε τράπεζα.

Το αίτημα ήταν να υπολογίζονται τα ποσά των δόσεων που καλούνται οι δανειολήπτες να καταβάλλουν μηνιαίως σε ευρώ, ως εξής :

(α) Με βάση την ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου (1-1,67) που ίσχυε κατά τον χρόνο της εκταμίευσης του δανείου τους, ήτοι το 2006-2009.

(β) Και όχι με βάση εκείνη που ισχύει κατά τον χρόνο καταβολής της εκάστοτε δόσης (σήμερα 1-0,94).

Οι ανωτέρω αγωγές αφού εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό και δεύτερο βαθμό, έχουν πλέον φτάσει να εκδικαστούν στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση.

Η μία  αναίρεση εξ αυτών εξετάστηκε τον Ιανουάριο του 2020, ενώ οι άλλες τρεις έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου του 2025.

Κατά την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, το 2020, απερρίφθη η προώθηση σχετικού προδικαστικού ερωτήματος, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εθνικά δικαστήρια έχουν απευθύνει ανάλογα προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μάλιστα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκδώσει αποφάσεις μεταξύ 2013-2018, υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου.

Το αιτιολογικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ότι, η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει να επιβαρύνεται ο δανειολήπτης, δηλαδή ο καταναλωτής, με όλο τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διαφορών, όταν το δάνειο χορηγείται σε ξένο νόμισμα.

Σε τρεις χώρες (Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία) τα τοπικά δικαστήρια δικαίωσαν τους δανειολήπτες ή οι κυβερνήσεις παρενέβησαν, θέτοντας πλαφόν στα επιτόκια και τις δόσεις ή δίνοντας τη δυνατότητα να μετατραπούν τα δάνεια στο τοπικό νόμισμα.

Στη Σλοβενία και στη Βουλγαρία οι κυβερνήσεις προχώρησαν στην ακύρωση της δανειακής σύμβασης με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει μόνο το κεφάλαιο του εφόσον αφαιρεθούν τα χρήματα που έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα.

Επειδή, η υπόθεση των ενυπόθηκων δανείων σε ελβετικό́ φράγκο αφορά́ σε μεγάλο αριθμό́ Ελλήνων δανειοληπτών, καθώς η ανατίμηση του ελβετικού́ φράγκου σε σχέση με το ευρώ́, μετά από́ απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, επιβάρυνε σημαντικά́ τους δανειολήπτες σε ελβετικό́ φράγκο.

Επειδή, οι όροι αποπληρωμής των δανείων ελβετικού φράγκου έχουν καταστεί ιδιαιτέρως επαχθείς για τους δανειολήπτες.

Επειδή, οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά τους, προσφεύγοντας στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια.

Επειδή, τα εθνικά δικαστήρια της Χώρας μας απέρριψαν την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επειδή, τα εθνικά δικαστήρια άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποστείλει σχετικό προδικαστικό ερώτημα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επειδή, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη, και τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν αυτή τη νομολογία.

Επειδή, άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν πρακτικές ανακούφισης των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Επειδή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αρνείται το δίκαιο του αιτήματος των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Ερωτάσθε :

  1. Σε ποιες επιπλέον ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την προστασία των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου;
  2. Σκοπεύετε να ακολουθήσετε  εφαρμοσμένες πρακτικές άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;».
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις