Γιατί το ελαιόλαδο «καίει» τον λαιμό – Πότε είναι ανησυχητικό

Όταν μαγειρεύεται το ελαιόλαδο μπορεί να δοκιμάσετε το λάφι, αλλά μερικές φορές νιώθετε ένα κάψιμο στον λαιμό σας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απολύτως φυσιολογικό, διότι έτσι αξιολογείται η ποιότητα του ίδιου του λαδιού και αυτό οφείλεται στην παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών στο λάδι, ενώσεων που παρέχουν τεράστια οφέλη στην υγεία μας.

Το «κάψιμο» είναι σημάδι ποιότητας, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Αν το ελαιόλαδο «τσούζει», σημαίνει ότι είναι υψηλής ποιότητας, ότι έχει παραχθεί από υγιείς ελιές και κυρίως ότι το τσούξιμο διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, όσο ακριβώς χρειάζεται για να το δοκιμάσετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλα είναι φυσιολογικά, και πρόκειται για λάδι εξαιρετικής ποιότητας.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Αυτές είναι ωστόσο οι περιπτώσεις που θα πρέπει να «χτυπήσουν» καμπανάκια για την ποιότητα του ελαιολάδου, όταν το «κάψιμο»:

  • Διαρκεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε
  • Η γεύση δεν είναι ευχάριστη
  • Έχει πολύ σκούρο χρώμα
  • 'Οξινη επίγευση

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αρκετός λόγος ανησυχίας, διότι αν το τσούξιμο διαρκεί περισσότερο από το χρόνο της απλής δοκιμής σημαίνει ότι η ποιότητά του είναι πολύ κακή. Εάν, επιπλέον, η γεύση δεν ευχαριστεί τον ουρανίσκο, σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Εάν, από την άλλη πλευρά, το χρώμα είναι πολύ σκούρο πράσινο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει αποθηκευτεί ακατάλληλα. Τέλος, αν η επίγευση είναι οξινή, τότε να είστε σίγουροι ότι έχει παραχθεί από σάπιες ελιές.

Σε αυτή την περίπτωση απλά το πετάτε ή το επιστρέφετε από εκεί που το πήρατε αν το αγοράσατε πρόσφατα.

 

 

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις