Κώστας Καραμανλής: Τάραξε τα… ήρεμα νερά στην εξωτερική πολιτική με κριτική για τα ελληνοτουρκικά – Τα μηνύματα στο Μαξίμου
Τις έντονες ανησυχίες του για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από το νέο δόγμα των “ ήρεμων νερών στο Αιγαίο”, εξέφρασε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην υφουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη “Γιά μία νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία “- Πως θα ακυρώσουμε την γαλάζια πατρίδα”.
Αναφερόμενος σε αυτά που γράφει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι σωστά τονίζει ότι τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν πρόκειται να έχουν διάρκεια, εφόσον δεν συνοδευτούν από την κατάλληλη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών βλέψεων.
Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι “δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει– να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της.”
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερο ο Κώστας Καραμανλής τα είπε παρουσία του Αντώνη Σαμάρα επιβεβαιώνοντας έτσι ότι παρά τα όσα λέγονται συνεχίζεται η αγαστή συνεργασία των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Ακόμα αίσθηση δημιούργησε το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής αιτιολογώντας τους λόγους για τους οποίους ανησυχεί επικαλέστηκε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νέστορα της διπλωματίας, Πέτρο Μολυβιάτη, επισημαίνοντας ότι τις ίδιες αγωνίες έχουν και αυτά τα στελέχη.
Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε και τις ανησυχίες κορυφαίων στελεχών και παραγόντων της ΝΔ – ακόμα και του Αντώνη Σαμάρα έστω και αν διαγράφηκε από την ΝΔ- εκληφθεί από πολλούς ως μία έμμεση ένσταση των στελεχών της παραδοσιακής δεξιάς για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η επιμονή πάντως των δύο πρώην πρωθυπουργών στα ελληνοτουρκικά έχουν κάνει πολλά στελέχη της ΝΔ να υποθέτουν ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς είτε γνωρίζουν κάτι είτε φαντάζονται ότι η χώρα μας θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να κάνει βήματα πίσω σε ότι αφορά τουλάχιστον το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε για αυτό το θέμα: “Κάποιοι πάλι λένε για συνεκμετάλλευση. Αλλά συνεκμετάλλευση πού; Σε όλο το Αιγαίο; Ή συνεκμετάλλευση, εφόσον θα είναι όλα σαφώς οριοθετημένα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εκεί και μόνον εκεί που ενδεχομένως συμπίπτουν τα όριά μας, αν και εφόσον επιβάλλεται από τα ευρήματα, και με βάση τα αντίστοιχα ποσοστά;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε:
“Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική, όπως αναλύεται διεξοδικά και στο βιβλίο. Η Τουρκία μάς το λέει με χίλιους δυο τρόπους. Μάς το λέει συνεχώς. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή.”
Ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι “Πρωτοβουλίες, όμως, και κινητικότητα δεν συνιστούν οι υποχωρήσεις σε ζωτικά μας συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα, τα οποία εξάλλου είναι και κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
Η καινοφανής θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε σοβαρά ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας στην Τουρκία, αυτή δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί μαζί μας είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά.
Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις.
Αλλά και σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε , όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα”.
Αφού επισήμανε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός, είπε ότι “κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι με καλή διάθεση, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις «εύλογες» ανησυχίες της Τουρκίας. Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι εμείς επιδεικνύουμε μαξιμαλισμό”.
Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία είπε ότι “ο εφησυχασμός είναι που συνιστά την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Γιατί υποτιμώντας την πολύ πραγματική απειλή οδηγεί στην αυταπάτη ότι, με τον διάλογο με την Άγκυρα, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κάποιες υποχωρήσεις, θα αποφύγουμε τις εντάσεις ή και τον πόλεμο.
Όμως δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος. Και αυτό κινδυνεύουμε να μας σύρει σε έναν διάλογο, χωρίς δικές μας επιδιώξεις και χωρίς δική μας ατζέντα”.
Τέλος, εξέφρασε το φόβο ότι η χώρα μας μπορεί να βρεθεί μετέωρη καθώς όπως είπε “το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο πολύ-πολικό, δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης σε περιφερειακούς δρώντες, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία διακρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν δυναμικά στην περιοχή. Και αυτές οι εκτιμήσεις της Άγκυρας δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας. Η Τουρκία εισβάλλει και παρεμβαίνει παντού στη γειτονιά μας”.
Πηγή: topontiki.gr