Κίνα: Δεν θάβουν τους νεκρούς από τη νέα ασθένεια αλλά τους καίνε – «Μην ανησυχείτε» λέει το Πεκίνο
Κίνα: Δεν θάβουν τους νεκρούς από τη νέα ασθένεια αλλά τους καίνε – «Μην ανησυχείτε» λέει το Πεκίνο
Κίνα: Δεν θάβουν τους νεκρούς από τη νέα ασθένεια αλλά τους καίνε – «Μην ανησυχείτε» λέει το Πεκίνο
Κίνα: Δεν θάβουν τους νεκρούς από τη νέα ασθένεια αλλά τους καίνε – «Μην ανησυχείτε» λέει το Πεκίνο

Κίνα: Δεν θάβουν τους νεκρούς από τη νέα ασθένεια αλλά τους καίνε – «Μην ανησυχείτε» λέει το Πεκίνο

Ενώ μια νέα υγειονομική κρίση σαρώνει την Κίνα με αποτέλεσμα να κατακλύζονται νοσοκομεία και κρεματόρια, η χώρα υποβαθμίζει τον κίνδυνο.

Κίνα: Τα 4 συμπτώματα του μυστηριώδους ιού που σαρώνει τη χώρα – Γεμάτα τα νοσοκομεία με παιδιά, «τρέμουν» νέα πανδημία

Η Κίνα έχει από καιρό εντοπιστεί ως το σημείο μηδέν του Covid-19, το οποίο εξελίχθηκε σε παγκόσμια υγειονομική κρίση μετά τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Wuhan τον Νοέμβριο του 2019.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το COVID απαίτησε πάνω από επτά εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 208.000 ατόμων μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Νέες, αλλά μη επαληθευμένες ακόμη αναφορές που αναδύονται από τα κινεζικά τοπικά μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν τώρα μια επιδημία ασθένειας, που ενδεχομένως συνδέεται με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV), που χτυπά με ανησυχητική δύναμη και θνησιμότητα.

Τυπικά, η HMPV δεν θα σήμαινε συναγερμό πέρα από ένα κοινό κρυολόγημα, ωστόσο, τα αξιοθέατα των άρρωστων παιδιών και ενηλίκων κατακλύζουν σήμερα τις ιατρικές υπηρεσίες της Κίνας, με αναφερόμενους θανάτους που προκαλούν ανησυχία, αναφέρει το Express US.

«Οι αναπνευστικές λοιμώξεις τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Mao Ning, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι ασθένειες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές και να εξαπλώνονται σε μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».

Και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κινεζική κυβέρνηση νοιάζεται για την υγεία των Κινέζων πολιτών και των αλλοδαπών στην Κίνα. Είναι ασφαλές να ταξιδεύετε στην Κίνα».

Καθώς οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισήμανε τη γρίπη ως πιθανό παράγοντα πίσω από την αύξηση των εισαγωγών και των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τις ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην Κίνα, το Aboluowang News, ανέφερε ανησυχητικές αναφορές από την επαρχία Χουνάν, όπου ένας αγρότης ισχυρίστηκε ότι η επιδημία αποδεικνύεται θανατηφόρα.

Ο αγρότης, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο κ. Peng, δήλωσε στον πάροχο ειδήσεων: «Πολλοί άνθρωποι έχουν κρυολογήσει και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν [ασθένεια]», είπε σε εισαγωγικά που μεταφράστηκαν στα αγγλικά. Περίπου επτά ή οκτώ άνθρωποι πέθαναν αυτή την εβδομάδα σε αυτή την περιοχή. Κάποιοι ήταν στα 50, 60, 70, 80 και 40 τους χρόνια».

Σε μια άλλη ανατριχιαστική αποκάλυψη, ένας υπεύθυνος κηδειών ονόματι κα Γουάνγκ φέρεται να δήλωσε: «Υπάρχουν μεγάλες ουρές για αποτέφρωση τώρα, σήμερα άνοιξαν τρεις κλίβανοι VIP».

«Καίγονταν όλα και έβγαζαν πολύ καπνό. Ήταν τρομερό. Αν δεν γνωρίζατε για το κρεματόριο, θα νομίζατε ότι πουλάει πρωτοχρονιάτικα αγαθά, όπως ακριβώς διοργανώνει μια εμπορική έκθεση κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους».

Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτο υλικό που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να απεικονίζει υπερπλήρη νοσοκομεία στην Κίνα, με πολυάριθμους ασθενείς να περιμένουν ιατρική φροντίδα.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές επιδημιών από την Κίνα.

Τα 4 συμπτώματα

Σε μια προσπάθεια παρακολούθησης και αντιμετώπισης αυτού του «νέου» ιού, η Κίνα έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα έκτακτης ανάγκης καθώς τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε επαρχίες στο βορρά της χώρας. Όπως όλα δείχνουν, δημογραφικός στόχος αυτής της νέας ασθένειας είναι τα παιδιά, με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν νοσοκομεία γεμάτα με ανηλίκους που έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με την Covid-19.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων που φορούν μάσκες σε νοσοκομεία, με τοπικές αναφορές να υποστηρίζουν ότι αυτές οι σκηνές επαναφέρουν τραγικά στη μνήμη την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στο τέλος του 2019.

Καθώς οι αριθμοί κορυφώνονται για όσους εμφανίζουν πυρετό, βήχα και πονόλαιμο στην Κίνα, μελέτες δείχνουν ότι η «μυστηριώδης ασθένεια» βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασιλείο. Με τι έχουμε λοιπόν να κάνουμε;

Τι είναι ο HMPV;

Ο ιός πιστεύεται ότι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) – ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί στον οργανισμό συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και την Covid-19. Όπως και οι τρεις ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο HMPV μπορεί να είναι ήπιο με τέσσερα βασικά συμπτώματα που κυμαίνονται από πυρετό, βήχα και πονόλαιμο μέχρι κόπωση. Έχει μια περίοδο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες, που σημαίνει ότι θα μπορούσε κανείς να έχει μολυνθεί χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Ωστόσο, ο HMPV μπορεί επίσης να αποτελέσει τεράστια απειλή για τον άνθρωπο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ο αναπνευστικός ιός μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας – μια λοίμωξη των πνευμόνων όπου οι αερόσακοι στο όργανο γεμίζουν με υγρό ή πύον, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις HMPV φαίνεται να συνδέονται με παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή προϋπάρχουσες παθήσεις. Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν θορυβηθεί από αυτή τη νέα ασθένεια, δεν είναι στην πραγματικότητα καινούργια, αλλά εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 24 χρόνια το 2001. Ο ιός μόλις τώρα προκαλεί ανησυχία λόγω της σαρωτικής του επίδρασης σε όλη την Κίνα και της υποτιθέμενης αντιγραφής του αρχικού ξεσπάσματος κορονοϊού πριν από μόλις πέντε χρόνια.

Πώς διαδίδεται λοιπόν;

Όπως και πολλές άλλες αναπνευστικές ασθένειες, ο HMPV είναι ένας μονόκλωνος ιός RNA, που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας και το φτέρνισμα. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Ως εκ τούτου, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών θα ήταν επιτακτική ανάγκη για να σταματήσει η εξάπλωση. Και φαίνεται ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά σημαντικά καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για την καταπολέμηση του HMPV. Αντίθετα, η έγκαιρη διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να διασφαλίσει ότι ο ιός δεν θα γίνει πιο σοβαρός.

Τι συμβαίνει στην Κίνα;

Η Κίνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «υψηλό συναγερμό» με την εξελισσόμενη επιδημία του HMPV. Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το έθνος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ούτε από την κινεζική κυβέρνηση ούτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και υπάρχουν τρία άλλα μεγάλα στελέχη γρίπης – ο αδενοϊός, ο παραγρίπη και ο ρινοϊός – που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, όλα παρουσιάζουν τάσεις μείωσης, ο HMPV παρουσίασε ανοδική τάση – σε συνδυασμό με το χάος στα νοσοκομεία στην Κίνα. Την Παρασκευή (3 Ιανουαρίου), το Reuters αποκάλυψε ότι οι κινεζικές αρχές δοκιμάζουν επί του παρόντος ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση των κρουσμάτων πνευμονίας που προέρχονται από άγνωστη προέλευση.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση των περιπτώσεων «Λευκού Πνεύμονα», που περιγράφει τις σοβαρές περιπτώσεις πνευμονίας. Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Κίνα ανέφερε την αύξηση των κρουσμάτων όπως αναμενόταν αυτή την εποχή του χρόνου λόγω εποχιακών αλλαγών. Με την αλλαγή του καιρού και τον αυξημένο χρόνο παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, είναι η αρχή για τους ιούς του αναπνευστικού. Αυτό οδήγησε τους Κινέζους αξιωματούχους υγείας να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται παρά για μια κατάσταση εποχικής ασθένειας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ δήλωσε την Παρασκευή: «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού τείνουν να κορυφώνονται κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι ασθένειες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές και να εξαπλώνονται με μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», είπε.

Το ξέσπασμα του HMPV και ο υπερπληθυσμός των νοσοκομείων ωστόσο που αντικατοπτρίζουν την έναρξη της επιδημίας Covid-19, οδηγούν σε ανησυχίες ότι το Πεκίνο υποβαθμίζει την κατάσταση ως εποχική ασθένεια.

Πού αλλού έχει «ταξιδέψει» ο HMPV ;

Τα κρούσματα HMPV έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – και τώρα φαίνεται ότι ο ιός πλήττει τη Βρετανία. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το gov.uk, η οποία παρακολουθεί ασθένειες τύπου COVID-19, το HMPV που προκάλεσε την επιδημία στην Κίνα βρίσκεται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η θετικότητα στον ανθρώπινο μεταπνευμοϊό (hMPV) αυξήθηκε ελαφρά στο 4,5%, με την υψηλότερη θετικότητα σε άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών στο 10,0%,» αναφέρει ο ιστότοπος, για τις ημερομηνίες μεταξύ 23 και 29 Δεκεμβρίου 2024. Αν και δεν είναι γνωστό πόσα κρούσματα HMPV υπάρχουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Χονγκ Κονγκ έχει αναφέρει μια σειρά κρουσμάτων HMPV, ενώ κι άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Καμπότζη, παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει. Εκδίδοντας προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανή εξάπλωση του HMPV, το Τμήμα Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών της Καμπότζης (CDCD) έχει παρομοιάσει τον ιό τόσο με τη γρίπη όσο και με την Covid-19. Ινδοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο HMPV είναι «όπως κάθε άλλος ιός του αναπνευστικού» και ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις