Κώστας Σημίτης: Οι μεγάλες στιγμές της πολιτικής του διαδρομής – Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και της Κύπρου στην ΕΕ
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες της μεταπολίτευσης.
Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004, συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πλέον κομβικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κήρυξη τετραήμερου εθνικού πένθους, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Μια πολιτική καριέρα γεμάτη ιστορικές στιγμές
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομική και οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Δάφνη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Ως πανεπιστημιακός και ενεργός πολίτης, συμμετείχε στην αντίσταση κατά της Χούντας, ενώ το 1970 εντάχθηκε στο ΠΑΚ, που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το 1974 και συνέβαλε στη διαμόρφωση της ιστορικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη. Στη δεκαετία του 1980, υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις.
Το 1996, εξελέγη πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου. Υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα πέτυχε την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ολοκλήρωσε σημαντικά έργα υποδομής, όπως η Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το Μετρό της Αθήνας. Η θητεία του συνέπεσε με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Η πολιτική παρακαταθήκη
Η πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη χαρακτηρίστηκε από έντονες μεταρρυθμίσεις, μεγάλες προκλήσεις και αποφασιστικές κινήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Η προσχώρηση της Κύπρου στην Ε.Ε., το 2004, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της πολιτικής του διαδρομής.
Το 2004, λίγο πριν τις εκλογές, παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας τα ηνία στον Γιώργο Παπανδρέου. Παρά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, παρέμεινε παρεμβατικός και ενεργός στον δημόσιο διάλογο.
Τα τελευταία του χρόνια
Ο Κώστας Σημίτης δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Χθες, έφτασε ευδιάθετος στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους. Σήμερα το πρωί, ωστόσο, υπέστη ανακοπή καρδιάς και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Όπως αναφέρει μάλιστα η ανακοίνωση του νοσοκομείου, «σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του».
Η σπάνια φωτογραφία του με την Δάφνη και τον αδερφό του, Σπύρο
Στη φωτογραφία που είδε το φως ο πρώην πρωθυπουργός εικονίζεται, με την παρέα του, πιθανώς σε καλοκαιρινές διακοπές. Στα αριστερά του βρίσκεται ο αδελφός του, Σπύρος Σημίτης και η σύζυγός του πρώην πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη
Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας.
«Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», πίστευε ο ίδιος. «Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».
Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους.