Τα ΑΤΜ βγάζουν ακόμη και πλαστά χαρτονομίσματα
Μπορεί ένα ΑΤΜ να δίνει πλαστά χαρτονομίσματα; Η απάντηση στο ερώτημα -ήταν εξ ορισμού- αρνητική, καθώς οι Τράπεζες εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών.
Μέχρι που πριν από λίγες ημέρες ένας δημοσιογράφος, πήρε από ΑΤΜ (!!!) πλαστό χαρτονόμισμα και ξεκίνησε έρευνα για το θέμα.
Το Αυτοματοποιημένο Ταμειακό Μηχάνημα της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στον χώρο της ΓΑΔΑ και ο δημοσιογράφος, που κάλυπτε αστυνομικό ρεπορτάζ, ήταν για ώρες εκεί και χρειάστηκε ένα μικροποσό σε μετρητά για να πάρει μία τυρόπιτα.
Παρακάλεσε λοιπόν, τους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα, που βρίσκεται μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
Και φυσικά, δεν περίμενε ότι θα πάρει από τη θυρίδα του ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας ένα πλαστό εικοσάευρο και θα χρειαστεί αμέσως να… αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.
Παίρνοντας τα χρήματα, που έβγαλε από το ΑΤΜ, πήγε αμέσως στον γειτονικό φούρνο. Εκεί όμως ο καταστηματάρχης, που έλεγξε το χαρτονόμισμα, τον ενημέρωσε ότι ήταν πλαστό.
Ο δημοσιογράφος, αγανακτισμένος από την περιπέτειά του, ξεκίνησε έρευνα για να μάθει αν μπορεί όντως ένα ΑΤΜ να δίνει… πλαστά χαρτονομίσματα.
«Είστε τυχερός, που το χαρτονόμισμα είχε μικρή αξία»
Η απάντηση που έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδας για το θέμα ήταν αφοπλιστική: «Είστε τυχερός», του είπαν, «που το πλαστό χαρτονόμισμα δεν είχε μεγάλη αξία».
Ο δημοσιογράφος του Mega, Δημήτρης Λάππας, μοιράστηκε «στον αέρα» την ιστορία και τα συμπεράσματα από την έρευνά του.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έμεινε έκπληκτος όταν άκουσε τον υπάλληλο να του λέει ότι «τα ΑΤΜ ορισμένες φορές βγάζουν πλαστά χαρτονομίσματα».
Ο ίδιος έθεσε τον προβληματισμό του και από μία γρήγορη έρευνα, που έκανε στο διαδίκτυο, διαπίστωσε πως δεν είναι λίγοι οι… ομοιοπαθείς του, που πήραν πλαστά χαρτονομίσματα με τον ίδιο τρόπο από αυτόματο μηχάνημα ταμειακών συναλλαγών.
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε για το θέμα τόσο με τον ίδιο τον παθόντα, που μας επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας την υπόθεση και τις παραδοχές των αρμοδίων, όσο και με τη διοίκηση στην Εθνική Τράπεζα από την οποία ζητήσαμε επίσημη απάντηση για την καταγγελία, την οποία όμως ουδέποτε λάβαμε.
Αντ’ αυτού, προφορικώς μόνο, εκπρόσωποι της Τράπεζας μας είπαν ότι υπάρχει σύστημα πιστοποιημένου ελέγχου των χαρτονομισμάτων, που μπαίνουν στην «κασέτα» εφοδιασμού των ΑΤΜ και το οποίο διασφαλίζει την αξιοπιστία των συναλλαγών.
Η κασέτα με τα χρήματα στα ΑΤΜ φτάνει σφραγισμένη και ελεγμένη στο μηχάνημα.
Αν όμως ισχύει αυτό, πώς βρέθηκε το πλαστό χαρτονόμισμα στο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στη ΓΑΔΑ;