Δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν επαναφορά 13ου και 14ου μισθού – Προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και το ΣτΕ
Σε μια σημαντική κίνηση, δημόσιοι υπάλληλοι προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι είχαν καταργηθεί με τον νόμο 4093/2012.
Παράλληλα, υπέβαλαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να εξεταστεί η υπόθεσή τους ως πρότυπη δίκη, γεγονός που θα μπορούσε να καθορίσει τη δικαστική έκβαση σε εθνικό επίπεδο.
Αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών
Συγκεκριμένα, υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ η ΑΔΕΔΥ υπέβαλε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του. Οι αιτούντες ζητούν την επαναφορά:
- Δώρου Χριστουγέννων,
- Δώρου Πάσχα,
- Επιδόματος θερινής άδειας.
Επιπλέον, διεκδικούν την καταβολή αναδρομικών ποσών για τον 13ο και 14ο μισθό για τα έτη 2023 και 2024.
Συνταγματικές και Ευρωπαϊκές παραβιάσεις
Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι η μη επαναφορά των δώρων είναι αντισυνταγματική, παραβιάζοντας διατάξεις του Συντάγματος, καθώς και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, αναφέρεται η αντίθεση με:
- Τον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022),
- Την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041/ΕΕ, που απαιτεί ίση μεταχείριση των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τον επαρκή κατώτατο μισθό.
Αιτήματα και επιχειρήματα
Η ΑΔΕΔΥ και ο υπάλληλος ζητούν την αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού στο ύψος που προβλεπόταν από το άρθρο 9 του νόμου 3205/2023. Παράλληλα, προτείνουν την κατάργηση της διάταξης του νόμου 4093/2012, υποστηρίζοντας ότι:
- Η παράλειψη επαναφοράς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα.
- Επηρεάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και την ισονομία στη διαχείριση των δημοσίων βαρών.
- Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα πρέπει να επεκταθούν και στους δημοσίους.
Η αγωγή υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041/ΕΕ επιβάλλει εξίσωση των κατώτατων μισθών στα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως αν οι εργαζόμενοι ανήκουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Τονίζεται ότι η μη συμμόρφωση της Ελλάδας με αυτή την οδηγία υπονομεύει την υποχρέωση για δίκαιο και αξιοπρεπή μισθό.
Η υπόθεση θεωρείται κρίσιμη, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Αν η αγωγή γίνει δεκτή, ενδέχεται να προκαλέσει ευρύτερες αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του δημόσιου τομέα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει εάν θα εκδικάσει την υπόθεση ως πρότυπη δίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση των επιδομάτων που κόπηκαν πριν από 12 χρόνια.