Αναφορά Αυγενάκη στη Βουλή με αίτημα την αντιμετώπιση επειγόντων και καθημερινών προβλημάτων των Δικηγόρων Ηρακλείου
Ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ορμώμενος από την επιστολή της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου (ΕΑΝΔΗ), στην οποία κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα α) εξασφάλισης ταχείας εξυπηρέτησης των Δικηγόρων και των πολιτών στο Κτηματολογικό Γραφείο της Κρήτης (Υποκατάστημα Ηρακλείου) με την πρόσληψη πλήρως καταρτισμένου προσωπικού και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των Δικηγόρων, β) επέκτασης της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης κάθε είδους πράξης στο εν λόγω Κτηματολογικό Γραφείο, γ) εξεύρεσης κατάλληλης αίθουσας, η οποία θα μπορεί να στεγάσει τις αυξημένες απαιτήσεις της διαδικασίας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, καθώς και την πρόβλεψη της δυνατότητας ενδεχόμενης διαίρεσης του εκθέματος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι: «…..Α. Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης (Υποκατάστημα Ηρακλείου) Σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 2 του Νόμου 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) «Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό».
Δυστυχώς, η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι Δικηγόροι το τελευταίο διάστημα στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης (Υποκατάστημα Ηρακλείου) είναι καταφανώς διαφορετική από όσα επιτάσσει ο σεβασμός ως προς το επάγγελμα του Δικηγόρου με αποτέλεσμα η συνήθης κατάσταση να επιφέρει ολοσχερείς περιορισμούς. Αφενός υφίστανται οι ασφυκτικά χρονικές πιέσεις για την έγκαιρες δηλώσεις των ιδιοκτησιών των εντολέων μας και αφετέρου υφίστανται συνθήκες παντελούς έλλειψης υποδομών και προσωπικού….. Οι προαναφερόμενες δυσλειτουργίες έχουν οδηγήσει, και δίχως υπερβολή εξαναγκάσει, στο καθημερινό φαινόμενο όπου πολίτες και Δικηγόροι να πρέπει να μεταβούν από τα ξημερώματα (και σε κάποιες περιπτώσεις από το προηγούμενο βράδυ) στο κτήριο του Κτηματολογικού Γραφείου στο Ηράκλειο..»
Επίσης, όσον αφορά το «Β.- Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου», η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου επισημαίνει ότι «ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει την πλειονότητα των συναδέλφων Δικηγόρων και των πολιτών, ήτοι το φαινόμενο να συνεδριάζει στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του πρώην Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, επί της οδού Σμύρνης αρ. 26, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Στο συγκεκριμένο κτίριο υφίστανται δύο αίθουσες (στον πρώτο και δεύτερο όροφο) στις οποίες μέχρι πρότινος δικάζονταν οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Στα πλαίσια αυτά ήταν εύλογο και λόγω της χρήσης και των δύο αιθουσών να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τις διαδικασίες των ανωτέρω Δικαστηρίων. Μετά και την μετεγκατάσταση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου επί της Λεωφόρου Κνωσσού, οι αίθουσες του πρώην Ειρηνοδικείου έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν και άλλες διαδικασίες. Ωστόσο, το κτίριο αυτό έχει αίθουσες πολύ μικρής χωρητικότητας, οι δε διάδρομοι του είναι πολύ στενοί. Παρόλ' αυτά το τελευταίο διάστημα, ελλείψει κατάλληλης αίθουσας, μεταφέρεται πολύ συχνά η διαδικασία συνεδρίασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στο εν λόγω κτήριο και μάλιστα στην αίθουσα του πρώτου ορόφου. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής δημιουργείται συνωστισμός στην αίθουσα του πρώην Ειρηνοδικείου και μάλιστα σε συνθήκες όπου ο αριθμός των υποθέσεων (και επομένως των ενδιαφερόμενων) είναι μεγάλος, καθότι είναι η διαδικασία με το μεγαλύτερο έκθεμα τόσο των αστικών όσο και των ποινικών υποθέσεων».
Κλείνοντας, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου τονίζει ότι «τα ανωτέρω δημιουργούν συνθήκες ταλαιπωρίας των Δικηγόρων οι οποίες τους εμποδίζουν να εκπληρώσουν το έργο τους, των δικαστικών υπαλλήλων να πραγματοποιήσουν με ηρεμία τις υποχρεώσεις τους, αλλά και των Δικαστών και των Εισαγγελέων να επιτελέσουν με αξιοπρέπεια τα καθήκοντά τους…» και ζητά 1) Να προβλεφθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης (Υποκατάστημα Ηρακλείου) η εξασφάλιση ταχείας εξυπηρέτησης των Δικηγόρων και των πολιτών με την πρόσληψη πλήρως καταρτισμένου προσωπικού και την παράλληλη δυνατότητα ειδικής εξυπηρέτησης των Δικηγόρων για την ταχύτερη περάτωση των διαδικασιών καταχώρησης κάθε είδους πράξεων.
2) Να προβλεφθεί η επέκταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης κάθε είδους πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης.
3) Να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλης αίθουσας όπου θα μπορεί να στεγάσει τις αυξημένες απαιτήσεις της διαδικασίας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και
4) Να προβλεφθεί η δυνατότητα ενδεχόμενης διαίρεσης του εκθέματος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με στόχο την ταυτόχρονη εκδίκαση του πλέον διαιρεμένου πινακίου, δηλαδή με τη δημιουργία τμημάτων Α ́ και Β ́ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κατ' αναλογία με όσα ισχύουν για το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.
Στην Αναφορά ο βουλευτής επισημαίνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς την ιδιαιτερότητα του θέματος και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση και την, κατά το καλύτερο δυνατόν, διευθέτηση των προαναφερομένων ζητημάτων.