Μελομακάρονα με σοκολάτα σε δύο εκδοχές
Τα αγαπημένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων γίνονται ακόμη πιο λαχταριστά αν τα βουτήξετε στη σοκολάτα ή αν τους βάλετε μέσα σταγόνες σοκολάτας. Δοκιμάστε και τις δύο παραλλαγές.
Υλικά
Για περίπου 40 κομμάτια
Για τη ζύμη
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
10 γρ. μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
300 ml χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. ηλιέλαιο
120 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
100 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
1.200 γρ. ζάχαρη
900 ml νερό
350 γρ. γλυκόζη
250 γρ. μέλι
φλούδα από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη σοκολάτας
400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί
Tips
Όταν κάνουμε το ζυμάρι, προσοχή να μην το δουλέψουμε πολύ.
Αντί να βουτήξουμε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, μπορούμε απλώς να τα περιχύσουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα.
Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθούν, ρίχνουμε τη ζάχαρη και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά. Έπειτα το κατεβάζουμε, το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τον χυμό του πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την Κουβερτούρα Γάλακτος σε σταγόνες , την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε. Σε ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να δημιουργήσουν μια κρούστα στο ψήσιμο (αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και, όσο ακόμη είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει, για περίπου μισό λεπτό. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο καρύδι.
Για τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα, αφήνουμε πρώτα να στραγγίξουν καλά. Έπειτα, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρή. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάμε τα μελομακάρονα στη χλιαρή κουβερτούρα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.
olivemagazine.gr