Ρεκόρ 50 ετών στην τιμή του καφέ: Γιατί είναι τσουχτερός ο «μαύρος χρυσός»
Ρεκόρ 50 ετών στην τιμή του καφέ: Γιατί είναι τσουχτερός ο «μαύρος χρυσός»

Ρεκόρ 50 ετών στην τιμή του καφέ: Γιατί είναι τσουχτερός ο «μαύρος χρυσός»

Το πρωτοφανές «ράλι» 50 ετών στις τιμές του καφέ δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, λένε οι αναλυτές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει ένα από τα πιο δημοφιλή εμπορεύματα στον κόσμο. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την παγκόσμια εξάρτηση από τις προμήθειες από σχετικά λίγες περιοχές, θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για τη δραματική αύξηση των τιμών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια καφέ Arabica με την παράδοση Μαρτίου έφθασε σε νέο ημερήσιο υψηλό των 348,35 σεντς ανά λίβρα την Τρίτη, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Το συμβόλαιο έκτοτε μείωσε ορισμένα από τα κέρδη του, αλλά διατηρεί μία αύξηση της τάξης του 70% από έτος μέχρι σήμερα. Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων arabica, της πιο δημοφιλούς ποικιλίας στον κόσμο, διαπραγματεύτηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας.

Φημισμένοι για την απαλή και γλυκιά τους γεύση, οι κόκκοι arabica αποτελούν από 60% έως 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εσπρέσο και άλλους καφέδες

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, παράλληλα με την παγκόσμια εξάρτηση από τις προμήθειες από σχετικά λίγες περιοχές, θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες για την πρόσφατη άνοδο των τιμών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta, εν τω μεταξύ, σκαρφάλωσαν επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ στο τέλος Νοεμβρίου. Οι κόκκοι Robusta είναι γνωστοί για την έντονη και πικρή γεύση τους και χρησιμοποιούνται συνήθως σε στιγμιαία μείγματα.

Το εξαιρετικό ράλι τιμών για τον καφέ, που θεωρείται το δεύτερο σε όγκο εμπορεύσιμο προϊόν, μετά το αργό πετρέλαιο, έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την καλλιέργεια του 2025 στη Βραζιλία, μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. «Η χώρα γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, προκαλώντας φόβους ότι η καλλιέργεια θα μπορούσε να αποτύχει», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank της Δανίας.

Για ορισμένους, οι αλλαγές του καιρού στη Βραζιλία δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να «πέσουν» οι τιμές του καφέ. «Η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές του καφέ θα υποχωρήσουν μόνο όταν βελτιωθεί η προσφορά και ανανεωθούν τα αποθέματα», δήλωσε ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics, σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου.

«Κυρίως, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες», είπε ο Oxley. Ο καφές είναι «ιδιαίτερα ευάλωτος» στην κακοκαιρία. Ένα βασικό ρόφημα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για καφέ έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης στην Κίνα.

Η παραγωγή, ωστόσο, δυσκολεύεται να συμβαδίσει. «Όπως το κακάο, ο καφές καλλιεργείται σε μια σχετικά στενή τροπική ζώνη, με βασικούς παραγωγούς όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Αιθιοπία», δήλωσε ο Hansen της Saxo Bank. «Αυτή η συγκέντρωση καθιστά το προϊόν ιδιαίτερα ευάλωτο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ειδικά στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 56% της παγκόσμιας παραγωγής», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε στην εξαμηνιαία έκθεσή του τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας για την περίοδο εμπορίας 2024/2025 θα ανέλθει σε 66,4 εκατομμύρια (60 κιλά ανά σακούλα) που αποτελείται από 45,4 εκατομμύρια σακουλάκια arabica και 21 εκατομμύρια robusta.

Το USDA είπε ότι η πρόβλεψή του αντανακλά πτώση 5,8% από την προηγούμενη πρόβλεψή του, αποδίδοντας τη μείωση σε ακανόνιστα καιρικά μοτίβα που επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ιδιαίτερα για την ποικιλία arabica. «Στη Βραζιλία, αυτή θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη συγκομιδή arabica που είναι απογοητευτική λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών», δήλωσε στο CNBC ο Carlos Mera, επικεφαλής των αγορών γεωργικών προϊόντων στην ολλανδική τράπεζα Rabobank.

Ερωτηθείς εάν η κλιματική κρίση φαίνεται να ενισχύει τους κινδύνους για την παραγωγή καφέ, ο Mera είπε ότι ήταν δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σε ολόκληρο τον κλάδο ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τυπική ανάπτυξη των καφεόδεντρων.Οι τιμές του καφέ είπε «μπορούν σίγουρα να πάνε ακόμη υψηλότερα» από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ τους.

Για όσους πίνουν καφέ, οι αναλυτές λένε ότι είναι πρακτικά αναπόφευκτο ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των κόκκων στο τελικό αποτέλεσμα.

Η Νestle , η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο, η οποία κατέχει κορυφαίες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Nescafé και Nespresso, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές και να κάνει τα πακέτα μικρότερα για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών. «Όπως κάθε κατασκευαστής, έχουμε δει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του καφέ, καθιστώντας πολύ πιο δαπανηρή την κατασκευή των προϊόντων μας», δήλωσε εκπρόσωπός της στο CNBC

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις