Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στην εκδήλωση μετονομασίας του 36ου Δημοτικού Σχολείου σε «Σχολείο Μελίνας»
Στην εκδήλωση μετονομασίας του 36ου Δημοτικού Σχολείου σε «Σχολείο της Μελίνας», που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές Πειραματική Σκηνή του ΠΣΚΗ την Παρασκευή 6/11, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Περισυνάκη, προσκεκλημένος της Διεύθυνσης του Σχολείου και του Διευθυντή του Γιώργου Τερζάκη.
Το 36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου μετονομάστηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως «Το σχολείο της Μελίνας» προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη μιας προσωπικότητας της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους. Η επιλογή του ονόματος έγινε και για να τιμήσει την μεγάλη Ελληνίδα, αλλά και επειδή το σχολείο ήταν ένα από τα 92 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και το μοναδικό στην Π.Ε. Ηρακλείου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός» το οποίο υλοποιήθηκε από το 1994 έως το 2004.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη και στα μηνύματα που εξέπεμπε λέγοντας ότι είναι ελπιδοφόρο που διατηρούνται ακόμη και σήμερα: «Η Μελίνα έχει ένα σχολείο και νομίζω ότι τώρα η Μελίνα θα χαμογελάει που έχει αυτό το σχολείο. Από κάπου μας βλέπει και χαμογελάει. Η Μελίνα ήταν μία γυναίκα πολιτικός και για μεγάλο διάστημα, σε δύο περιόδους, Υπουργός Πολιτισμού. Πριν γίνει Υπουργός Πολιτισμού ήταν, και εξακολούθησε πάντα να είναι, ηθοποιός.
Κι αυτό το οποίο εξέπεμπε η Μελίνα μέσα από το είναι της, νομίζω ότι πέρασε, διαδόθηκε και επιζεί και σήμερα και εδώ και αυτό είναι ελπιδοφόρο, τι είναι; Είναι σκέψη προοδευτική. Και σκέψη πολλές φορές ριζοσπαστική. Είναι τόλμη, τόλμη έμπρακτη και τόλμη σε δύσκολους καιρούς. Σε καιρούς ίσως πιο δύσκολους από αυτούς που ζούμε τώρα, αν υπολογίσουμε το περιβάλλον στο οποίο ο καθένας βρέθηκε να ενεργεί, να παίρνει αποφάσεις, να πράττει».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, επεσήμανε επίσης ότι η Μελίνα Μερκούρη ενέπνευσε τους Έλληνες και έδινε ελπίδα και ότι ιδανικά το κάθε σχολείο θα έπρεπε να είναι σχολείο της «Μελίνας», λέγοντας ότι η ζωή μας γεμίζει και αποκτά νόημα αν ζούμε, αν υπάρχουμε για τους άλλους, όχι μόνο με τους άλλους: «Η Μελίνα ήταν ωραία! Αλλά περισσότερο και από την ομορφιά, ήταν η γοητεία της. Ήταν γοητευτική και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τραβούσε τους ανθρώπους. Αυτό νομίζω ότι μας λέει κάτι. Μας λέει ότι η ομορφιά είναι καλό βέβαια και τη ζητάμε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά η γοητεία που υπερβαίνει την ομορφιά σημαίνει ότι μπορούμε με το είναι μας να τραβήξουμε τους άλλους και να τους εμπνεύσουμε. Δηλαδή να γεννήσουμε μέσα τους κάτι καλό και κάτι που τους οδηγεί σε ένα δρόμο στον οποίο αισθάνονται ότι πραγματώνουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό πρέπει να κάνει το σχολείο τελικά και αυτό κατά μία έννοια, ιδανικά, κάθε σχολείο έπρεπε να είναι σχολείο της Μελίνας. Το σχολείο το οποίο πραγματώνει τους ανθρώπους, μαζί με τους άλλους ανθρώπους γιατί κανείς δεν υπάρχει μόνο του. Οι άνθρωποι υπάρχουμε μαζί και όταν καταλάβουμε ότι η ζωή μας γεμίζει και αποκτά νόημα αν ζούμε, αν υπάρχουμε για τους άλλους, όχι μόνο με τους άλλους, τότε νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο κέρδος και ένα πολύ μεγάλο πλούτο. Και το σχολείο της Μελίνας, νομίζω ότι αυτά τα πράγματα τα σημαίνει, τα λέει το σχολείο της Μελίνας. Τα λένε τα παιδιά.
Και θα έλεγε επίσης ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί και αυτά τα παιδιά και αυτοί οι γονείς, όλοι μαζί, εκπέμπετε ένα μήνυμα ελπίδας για αύριο.
Αυτά τα παιδιά που θα ζήσουν και μέσα στην τέχνη αλλά όχι μόνο μέσα στην τέχνη και μέσα στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι κάτι που δεν είναι αποστειρωμένο. Εδώ είμαστε σε έναν χώρο πολιτισμού κι αυτό δεν είναι για λίγους, είναι για όλους. Αυτός είναι και ο λόγος που το Πολιτιστικό Κέντρο, στις παραστάσεις του, ανοίγει τις πόρτες του τα πρωινά και για τα παιδιά».
Καταλήγοντας ο Αλέξης Καλοκαιρινός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος εάν λειτουργεί σε περιβάλλον ελευθερίας και υιοθετήσει όπως το 36ο Δημοτικό τα μηνύματα που εξέπεμπε η Μελίνα Μερκούρη. «Αυτά τα παιδιά θα γίνουν καλύτερα από εμάς.
Είναι ήδη καλύτερα από εμάς. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο περισσότερο χρειάζεται, αυτό το οποίο πρέπει περισσότερο να καλλιεργήσουμε όλοι μας, και στο σχολείο, είναι ένα περιβάλλον ελευθερίας. Ελευθερία χρειάζονται οι άνθρωποι για να κάνουν αυτό που μπορεί να δώσουν από μέσα τους και να συναντήσουν άλλους ανθρώπους που μπορεί να είναι άνθρωποι σαν την Μελίνα, ίσως. Αλλά οι ίδιοι να το θέλουν αυτό, να θέλουν αυτό το στοιχείο και ο ένας με τον άλλο να περπατήσουν και να πάνε μπροστά. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι το σχολείο της Μελίνας εκπέμπει μηνύματα. Αυτό βέβαια το σχολείο ειδικά, είναι το πιο κατάλληλο να τα βάλει μπροστά και δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλη είναι η χαρά μου σήμερα που σας βλέπω εδώ όλους μαζί και σας φαντάζομαι και στις τάξεις και στα σπίτια τα απογεύματα και λέω ότι ναι αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος χάρις σε εσάς, χάρις στα παιδιά».
Την όμορφη εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος».