Ο πλανήτης Γη έχει πάρει κλίση 80 εκατοστών – Πώς μας επηρεάζει
Το νερό έχει δύναμη. Τόση δύναμη, μάλιστα, που η άντληση των υπόγειων υδάτων της Γης μπορεί να αλλάξει την κλίση και την περιστροφή του πλανήτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η άντληση υπόγειων υδάτων φαίνεται να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι πιστεύαμε. Όμως τώρα χάρη σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters μπορούμε να δούμε ότι, σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, η Γη έχει πάρει κλίση 31,5 ίντσες δηλαδή περίπου 80 εκατοστών ως αποτέλεσμα της άντλησης υπόγειων υδάτων. Αυτό ισοδυναμεί με άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,6 εκατοστά.
«Ο περιστροφικός πόλος της Γης αλλάζει πολύ στην πραγματικότητα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ki-Weon Seo, γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και επικεφαλής της μελέτης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του πόλου περιστροφής».
Με τη Γη να κινείται σε έναν περιστροφικό πόλο, η κατανομή του νερού στον πλανήτη επηρεάζει την κατανομή της μάζας. «Σαν να προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι βάρους σε μια περιστρεφόμενη κορυφή», λένε οι συγγραφείς, "η Γη περιστρέφεται λίγο διαφορετικά καθώς το νερό μετακινείται”.
Η έρευνα της NASA που δημοσιεύθηκε το 2016 μας προειδοποίησε για το γεγονός ότι η κατανομή του νερού μπορεί να αλλάξει την περιστροφή της Γης. Αυτή η μελέτη στο Geophysical Research Letters επιχειρεί να προσθέσει μερικά σκληρά στοιχεία σε αυτή τη διαπίστωση. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκα την ανεξήγητη αιτία της μετατόπισης του πόλου περιστροφής», λέει ο Seo. «Από την άλλη πλευρά, ως κάτοικος της Γης και πατέρας, ανησυχώ και εκπλήσσομαι που βλέπω ότι η άντληση υπόγειων υδάτων είναι μια άλλη πηγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας».
Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία από το 1993 έως το 2010 και έδειξε ότι η άντληση 2.150 γιγατόνων υπόγειων υδάτων προκάλεσε αλλαγή στην κλίση της Γης κατά περίπου 80 ίντσες. Η άντληση γίνεται σε μεγάλο βαθμό για άρδευση και ανθρώπινη χρήση, με τα υπόγεια ύδατα να μεταφέρονται τελικά στους ωκεανούς.
Στη μελέτη, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις παρατηρούμενες αλλαγές στην μετατόπιση του περιστροφικού πόλου της Γης και την κίνηση του νερού. Σε διάφορα σενάρια, το μόνο μοντέλο που ταίριαζε με την μετατόπιση ήταν αυτό που περιλάμβανε 2.150 γιγατόνους διανομής υπόγειων υδάτων.
Ο Surendra Adhikari, ερευνητής στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA που συμμετείχε στη μελέτη του 2016, λέει ότι η πρόσθετη έρευνα είναι σημαντική. «Έχουν ποσοτικοποιήσει τον ρόλο της άντλησης υπόγειων υδάτων στην κίνηση των πόλων», λέει σε δελτίο τύπου, “και αυτό είναι αρκετά σημαντικό”.
Τώρα που ο αντίκτυπος της κίνησης του νερού είναι γνωστός για ένα τόσο σύντομο -και σχετικά πρόσφατο- χρονικό διάστημα, η αναζήτηση ιστορικών δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη τάσεων και να προσφέρει μεγαλύτερο βάθος στην κατανόηση των επιπτώσεων της κίνησης των υπόγειων υδάτων.
«Η παρατήρηση των αλλαγών στον περιστροφικό πόλο της Γης είναι χρήσιμη», λέει ο Seo, “για την κατανόηση των μεταβολών της αποθήκευσης νερού σε κλίμακα ηπείρου”.
Τα δεδομένα αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους συντηρητές να κατανοήσουν πώς να εργαστούν για την αποτροπή της συνεχιζόμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων κλιματικών ζητημάτων. Ας ελπίσουμε ότι οι αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν σωστά με την πάροδο του χρόνου.
*Με πληροφορίες από το Popular Mechanics.com, newsbomb.gr