Αγιασμός Θυρανοιξίων του Ι.Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου & Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στα Λιβάδια Μυλοποτάμου
Μια νέα λαμπρή σελίδα, γράφτηκε στην ιστορία των Λιβαδίων, το πρωί του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2024, όταν η καμπάνα της "Κάτω Εκκλησιάς" όπως είναι γνωστή στους ντόπιους ήχησε ξανά, για την τέλεση του Αγιασμού των Θυρανοιξίων του Ι.Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου & Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου.
Με ευλάβεια και συγκίνηση, πλήθος κόσμου και επισήμων παρακολούθησαν την τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, την επιμνημόσυνη δέηση και την εύφημο μνεία, για τον αξιομακάριστο και αείμνηστο Μιχάλη Ανδριανάκη επίτιμο έφορο του Υπουργείου Πολιτισμού και την ομιλία που ακολούθησε, σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης και την σημασία του ναού, για την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.
«Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, ήταν ο κεντρικός ναός του οικισμού των Λιβαδίων κατά την ενετική περίοδο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου. Ήταν εγκαταλελειμμένος και χωρίς χρήση από το β' μισό του 20ου αιώνα, μετά τις πρόσφατες εργασίας ανακτά την αίγλη του και καθίσταται επισκέψιμος.»
Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη αναφέρει στον πρόλογο του πολυτελούς οδηγού του ναού, του οποίου την έκδοση επιμελήθηκε προσωπικά:
«Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που κατασκευάστηκε σε τρεις κύριες φάσεις από το 14ο έως τον 17ο αιώνα, είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μνημεία που διατηρούνται στον οικισμό Λιβαδίων Μυλοποτάμου, στις υπώρειες του Ψηλορείτη, Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, στον άξονα προς το Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο Ζωμίνθου, το οποίο εμπεριέχεται στην υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιες Κληρονομιάς της UNESCO. Η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στην ευρύτερη, πλούσια σε αρχαιότητες, περιοχή, θα δώσει μια νέα δυναμική για τη γνώση και την ανάπτυξη.
Ο ναός σώζονταν σε μέτρια κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερα στατικά προβλήματα, ωστόσο έχριζε άμεσης αποκατάστασης, ενώ μόνο λίγα ίχνη τοιχογραφιών διακρίνονται κατά τόπους στο νότιο κλίτος και τον νάρθηκα.
Ο στόχος του εφημέριου της ενορίας πατέρα Ανδρέα Κόκκινου για την αποκατάσταση του ναού και της συντήρηση των τοιχογραφιών του, που με επιμονή και υπομονή υποστήριξε επί σειρά ετών, έγινε και δικός μας στόχος, όπως και της Περιφέρειας Κρήτης.
Η ολοκλήρωση του έργου έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάσταση του ναού, την αποκάλυψη και συντήρηση όλου του τοιχογραφικού διακόσμου και την αισθητική αναβάθμιση του, προβάλλοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.
Ο ναός εντάσσεται πλέον στο δίκτυο των σημαντικών μνημείων φυσικού και πολιτιστικού κάλλους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς την προστασία της κληρονομιάς μας, καθώς και στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και στην αύξηση της επισκεψιμότητας, με συνακόλουθο την ανάπτυξη του συνδυαστικού πολιτιστικού τουρισμού, του γεωτουρισμού και του οικοτουρισμού στην περιοχή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO και την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.»
Ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε το σύνολο των φορέων Λιβαδίων προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, την Περιφέρεια Κρήτης και το σύνολο της ομάδας εργασίας, που με σεβασμό και φροντίδα συνέβαλαν στην ολοκλήρωσαν της αποκατάστασης αυτού του ιστορικού ναού, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου αρχαιολόγου, Κωνσταντίνου Γιαπιτσόγλου, ο οποίος ανάφερε:
«Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από την αποκατάσταση του μνημείου και την συντήρηση των τοιχογραφιών του φωτίζοντας τη γνώση μας τόσο για τη μικροϊστορία της περιοχής, αλλά και για το υψηλό επίπεδο των τοπικών καλλιτεχνικών συνεργείων που δραστηριοποιούνταν στη Δυτική Κρήτη καθ’ όλην τη διάρκεια του 14ου αιώνα.»
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους:
- Ο Βουλευτής Ρεθύμνης, κ. Μανώλης Χνάρης
- Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, κ. Μιχάλης Βάμβουκας
- Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, κ. Μιχάλης Σαρρής
- Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη
- Ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μουρτζανών, κ. Παλιεράκης Ηλίας
- Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, κ. Νύκταρης Αστρινός
- Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Καλυβιανάκης Εμμανουήλ
- Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιος Κιαγιάς
- Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίων, κ. Γεώργιος Βάμβουκας
- Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών «Ο Τίμιος Σταυρός» κ. Μαίρη Χνάρη, συνεργάτιδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η οποία εργάστηκε στην ομάδα συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού.
Στον ανακαινισμένο περίβολο του ναού έγινε ένα πλούσιο εορταστικό κέρασμα, από τον πολιτιστικό σύλλογο και τις προσφορές των γυναικών του χωριού, με νηστίσιμα εδέσματα.
Με τη λύρα του Γιώργη Βάμβουκα "Φλασκή" και το λαούτο του Γιώργη Φλουρή, χόρεψε στο Λιβαδιώτικο παλμό, το τοπικό χορευτικό του λαογραφικού ομίλου «Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου μοίρασε αντίτυπα του πολυτελούς οδηγού του ναού ενώ με τη σειρά του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε δώρα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα χειροτεχνήματα, στην Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κα Αναστασία Τζιγκουνάκη και στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Ακολούθησε νηστίσιμο γεύμα, που παρέθεσε η ενορία Λιβαδίων, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών "Ο Τίμιος Σταυρός".