Λαχμαντζούν Ταψιού: Πως να φτιάξετε το διάσημο ανατολίτικο ψωμί
Λαχμαντζούν Ταψιού: Πως να φτιάξετε το διάσημο ανατολίτικο ψωμί

Λαχμαντζούν Ταψιού: Πως να φτιάξετε το διάσημο ανατολίτικο ψωμί

Δείτε πώς να φτιάξετε λαχμαντζούν ταψιού, το διάσημο ανατολίτικο ψωμί που θυμίζει πίτσα με κιμά και τυρί. Δείτε τον τρόπο εκτέλεσης από τον Άκη Πετρετζίκη! 

Σε αυτήν την εκδοχή του ψήστε το σε ταψί στον φούρνο και μοιραστείτε το με την παρέα σας! 

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. τσιμένι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το πασπάλισμα

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • ντοματίνια
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τους 2 κιμάδες.
  • Τρίβουμε μέσα στο μπολ το κρεμμύδι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και το σκόρδο στον τρίφτη χειρός.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το τσιμένι, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τη ζύμη

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1 ώρα. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη πλάθοντας τη με τα χέρια μας και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο 2 ταψιά διαστάσεων 28×36 εκ. και τοποθετούμε από ένα κομμάτι ζύμης στο κάθε ταψί.
  • Ανοίγουμε τη κάθε ζύμη με τα χέρια μας καλύπτοντας όλη τη βάση του ταψιού. (Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη με έναν πλάστη και να τη μεταφέρουμε στο ταψί.)
  • Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια, την απλώνουμε πιέζοντας τη με τα χέρια μας και προσθέτουμε από πάνω τη γραβιέρα.
  • Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Επαναλαμβάνουμε για το δεύτερο ταψί.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και κόβουμε το κάθε λαχματζούν σε 8 κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με ντοματίνια, κομμένα στα 4 και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Μαγειρική - Τελευταία Νέα