Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης - Το παράδειγμα της Ρουμανίας δείχνει τον δρόμο
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης - Το παράδειγμα της Ρουμανίας δείχνει τον δρόμο

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης – Το παράδειγμα της Ρουμανίας δείχνει τον δρόμο

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης συνεχίζουν να πιέζουν για οικονομική ενίσχυση ή αποζημίωση από την πολιτεία καθώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η παρατεταμένη ξηρασία τους αφήνει χωρίς εισόδημα και προκαλεί μη αναστρέψιμες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Σε πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτικών φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Τσιάρα, το αίτημα απορρίφθηκε, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την κυβέρνηση από ελαιοκομικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Το παράδειγμα της Ρουμανίας, που πριν από λίγες μέρες πέτυχε την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύει τις διεκδικήσεις των Ελλήνων αγροτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ρουμανικό πρόγραμμα αποζημίωσης, το οποίο καλύπτει ζημιές σε 39 διαφορετικές καλλιέργειες που επλήγησαν από τη σοβαρή ξηρασία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

Ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, σε ανάρτηση του αναφέρεται στην αναγκαιότητα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και στην αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο σοβαρό ζήτημα της ξηρασίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Καταγγέλλει ότι το ισχύον πλαίσιο του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές από την ξηρασία, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς στήριξη, ενώ τονίζει ότι τα προγράμματα ΠΣΕΑ προσφέρουν ελάχιστες αποζημιώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως "ψίχουλα."

Ο κ. Πετράκος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποζημιώσει στο 100% τους πληγέντες παραγωγούς χωρίς όρους, όπως έκανε πρόσφατα η Ρουμανία που εξασφάλισε από την Ε.Ε. αποζημιώσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για τους δικούς της αγρότες. Σημειώνει ότι η κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια είναι καταστροφική και ειδικά στις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Κρήτης, όπου η παρατεταμένη ξηρασία έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει, οι ελιές είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, με τον καρπό να έχει αφυδατωθεί και να πέφτει, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Ο πρώην βουλευτής κάνει έκκληση για υλοποίηση υποδομών άρδευσης και φραγμάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, καθώς και για την κατασκευή μικροφραγμάτων ανάσχεσης στα ψηλά σημεία για τη συγκράτηση του νερού, προκειμένου να υποστηριχθεί η άρδευση των καλλιεργειών. Παράλληλα, καλεί την τοπική αυτοδιοίκηση, από περιφερειάρχες μέχρι δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των αγροτών και να πιέσουν την κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω τη στάση απλής συμπάθειας.

Τέλος, ο κ. Πετράκος επισημαίνει ότι πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης και καλεί όλους τους αγρότες και τις αγροτικές οργανώσεις να ενωθούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το αναχρονιστικό όμως πλαίσιο του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την ξηρασία και τα ΠΣΕΑ δίνουν ψίχουλα, για το λόγο αυτό επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει ότι έκανε η Ρουμανία και να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100% της ζημιάς που έπαθαν χωρίς όρους και προϋποθέσεις και φυσικά να τροποποιηθεί επιτέλους το αναχρονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ. Όπως έχει χρήματα πάντοτε όταν της ζητούν οι ολιγάρχες είτε της ενέργειας, είτε των αυτοκινητοδρόμων, είτε των αεροπορικών εταιρειών…

έτσι πρέπει να αποζημιώσει επιτέλους και τους ελαιοπαραγωγούς και κάθε παραγωγό του πρωτογενή τομέα που έχει υποστεί ζημιά από τις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον πρέπει να ολοκληρωθούν επιτέλους τα έργα υποδομής (φράγματα και δίκτυα) που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Να προχωρήσουν άμεσα μελέτες για να κατασκευαστούν άμεσα έργα υποδομής – άρδευσης στα ψηλά σημεία με μικροφράγματα χαμηλής ανάσχεσης για να γίνει συγκράτηση του νερού ώστε να υπάρχει νερό για άρδευση των καλλιεργειών.

Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ενισχύσει την αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς, είναι ευθύνη όλων ημών των ελαιοπαραγωγών και όλων των αγροτικών οργανώσεων να απαιτήσουμε και τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Είναι όμως και πρώτιστη ευθύνη και υποχρέωση των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων να πρωτοστατήσουν στην πίεση στη κυβέρνηση και στις κινητοποιήσεις.

Να σταματήσουν τα όμορφα λόγια απλής συμπάθειας προς τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, για να μην στεναχωρήσουν τη κυβέρνηση και τους «μαλώσει» και να δράσουν με δυναμισμό και σχέδιο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Προέχει η στήριξη των ελαιοπαραγωγών και τα έργα υποδομής για το νερό και όχι οι αναπλάσεις πλατειών ή στήριξη της κυβέρνησης που συνήθως κάνουν. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Ας τις αναλάβουν επιτέλους.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι απελπιστικά καταστροφική η κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, στη Λακωνία κα στην Κρήτη από την παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία, αφού ο ίδιος ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη παραδέχθηκε μετά την επίσκεψη του στη Μεσσηνία ότι έχουμε διαπιστώσει μη αναστρέψιμη κατάσταση σε ελαιώνες ξερικούς, σε επικλινή εδάφη, σε υψώματα με ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρπός έχει αφυδατωθεί εντελώς και έχει αρχίσει η πτώση του. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά, που θα χαθούν από το εισόδημα των παραγωγών. Είναι θέμα επιβίωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γι’ αυτούς που ζουν από την ελαιοκαλλιέργεια. Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, μπροστά στην καταστροφή, αλλά πρόσφατα η ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. απέρριψε το αίτημα να αποζημιωθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί λόγω της φετινής ξηρασίας, ενώ η Ρουμανική η ρουμανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο στην Ε.Ε. και κέρδισε αποζημιώσεις 400 εκ ευρώ από την Ε.Ε.».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις