Ο χρόνος μετρά αντίστροφα – Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε την Κρήτη με μία… γουλιά κρασί!
Φτιάχνετε κρασί στο σπίτι σας και περιμένετε πώς και πώς να ανοίξετε το πρώτο μπουκάλι για να δοκιμάσει η οικογένεια και η παρέα σας;
Μήπως αισθάνεστε την ανάγκη να γίνετε λίγο πιο… εξωστρεφής;
Ήρθε η ώρα για το κρασί σας να λάβει μέρος σε διαγωνισμό και, ποιος ξέρει, ίσως κάποτε… πίνουν στην υγειά σας άνθρωποι εντός και εκτός συνόρων της Κρήτης!
Είναι αλήθεια πως εκεί στο Βενεράτο παίρνουν την παραγωγή κρασιού πολύ σοβαρά. Μία δοκιμή θα σας πείσει!
Πού; Στον διαγωνισμό Γευσιγνωσίας Σπιτικού Οίνου!
Πότε; Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 στις 6 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της Ένωσης Πεζών, στην Παλιανή, στην περιοχή της Αυγενικής.
Τον διαγωνισμό οργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου και το οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον διαγωνισμό και τη βράβευση των καλύτερων σπιτικών οίνων υπό την επίβλεψη οινολόγων καθώς και sommelier από την Ολλανδία.
Μπορούν να λάβουν μέρος παραγωγοί κρασιών λευκού, ροζέ και ερυθρού οίνου ετών 2022,2023 και 2024. Ο κάθε παραγωγός πρέπει να προσκομίσει το δείγμα του σε αχρησιμοποίητα PET ή γυάλινα μπουκάλια, που θα αναγράφεται πάνω μόνο το έτος παραγωγής.
Τα δείγματα μπορεί να τα φέρνει από Δευτέρα έως Παρασκευή 8/11/2024 και ώρες 7:30- 15: 30 στο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού, η Λένα Ηγουμενάκη, πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, θα φτιάχνει μουσταλευριά και θα προσφέρει γλυκά με βάση το αγαπημένο μας σταφύλι.
Στο τέλος, θα ακολουθήσει φαγητό υπό τους ήχους της μουσικής του Μιχάλη Φραγκιαδάκη.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Βενεράτου, πρώην πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, κ. Βαγγέλης Μαραγκάκης, αναφέρει στο Discovercrete πως το 2023 έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό περισσότερα από 60 δείγματα από 50 περίπου άτομα, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Οι περισσότερες συμμετοχές είναι από το Βενεράτο, τις Δαφνές, τα Κεράσια αλλά και τη Σίβα, σημεία στον χάρτη, όπου λειτουργούν συνολικά 20 περίπου οινοποιεία με εκλεκτής ποιότητας κρασιά.
Πρόκειται για τον 15ο διαγωνισμό στη σειρά, η διοργάνωση δεν έγινε μονάχα τις χρονιές της πανδημίας.
Ο κ. Μαραγκάκης αναφέρει πως ο διαγωνισμός έχει συντελέσει στο να βελτιωθεί η ποιότητα του κρασιού που φτιάχνουν οι κάτοικοι της περιοχής στα σπίτια τους. Οι κριτές, με τις συμβουλές τους, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
«Η γνώση έχει περάσει στους ανθρώπους που φτιάχνουν σπιτικό κρασί και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως», αναφέρει.
Η κ. Ματίνα Μανωλάκη, από την Ένωση Ηρακλείου, αναφέρει πως μέσα από τον διαγωνισμό, βλέπεις την αγάπη που έχουν οι ερασιτέχνες οινοποιοί για το κρασί και έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι που δεν έχει ακόμα βγει στην αγορά.
Ο κάθε παραγωγός, όσο μικρός και αν είναι, τοποθετεί με ευλάβεια το δικό του μπουκάλι μπροστά στους κριτές και περιμένει με αγωνία τη γνώμη των κριτών. Φυσικά, αν έρθει και ένα βραβείο, τόσο το καλύτερο!
Η ίδια παρατηρεί πως κάθε χρόνο σημειώνεται εξέλιξη, στην αρχή, για παράδειγμα, φέρνει το κρασί του σε ένα μπουκάλι pet, την επόμενη χρονιά, όμως, έρχεται με εμφιαλωμένο κρασί με μία ερασιτεχνική ετικέτα!