Πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ένα βήμα πριν την απόφαση – Τα αποθέματα που μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο της χώρας
Πλησιάζει η στιγμή της επενδυτικής απόφασης για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy να προετοιμάζει το έδαφος για έναν πιθανό ενεργειακό θησαυρό. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» η τελική απόφαση αναμένεται έως το τέλος του 2024, ενώ οι γεωτρήσεις μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από το 2025.
Η δεύτερη φάση των ερευνών ξεκίνησε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει την καταγραφή και αξιολόγηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τα οποία θα προσφέρουν πιο ακριβή εικόνα για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η περιοχή «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» θεωρείται υποσχόμενη και, αν οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ) επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε αποθέματα ικανής κλίμακας, που θα εξυπηρετούν τόσο τις εγχώριες ανάγκες όσο και τις εξαγωγές, καθιστώντας τη χώρα κεντρικό παίκτη στην ενεργειακή ασφάλεια της Μεσογείου.
Πιθανή επίδραση και εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ, η περιοχή ενδέχεται να φιλοξενεί αποθέματα ύψους έως 680 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια και ενδεχομένως πλεόνασμα που θα προορίζεται για εξαγωγές έως τα τέλη της δεκαετίας, πλησιάζοντας σε κλίμακα το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου.
Η ExxonMobil, η οποία ολοκλήρωσε τις πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις αρχές του 2024, επιταχύνει τις διαδικασίες, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία για άμεσες εξελίξεις. Ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, δήλωσε ότι η αδιάλειπτη δέσμευση των επενδυτών αποτελεί ισχυρή ένδειξη της προοπτικής που διαθέτει ο ελλαδικός χώρος, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας.
Αντίκτυπος στην εγχώρια αγορά
Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της χώρας, προσφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αβεβαιότητας στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.
newpost.gr