Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Κρήτη – Οι εκδηλώσεις σε όλο το νησί
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους νομούς της Κρήτης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ πριν από αυτές θα προηγηθούν δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους.
Οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν τις παρελάσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας, καθώς θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου στην Κρήτη, γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή στο Ηράκλειο, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατατέθηκαν στεφάνια από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου Αντώνη Περισυνάκη, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλη Καρτσωνάκη, καθώς και εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, στο μήνυμά του δήλωσε: «Με σεβασμό τιμούμε τους ήρωες του ’40 που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη τους και να μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους, διατηρώντας το εθνικό μας φρόνημα υψηλό».
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, εξήρε το αδούλωτο πνεύμα των Ελλήνων του 1940, τονίζοντας πως «η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και υπερηφάνειας, καθώς αναδεικνύει το ανυπότακτο φρόνημα του λαού μας».
Οι εκδηλώσεις στην Κρήτη
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν αύριο, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στις 11:30 π.μ. με τελετή στο μνημείο-άγαλμα του Δασκαλογιάννη στην πλατεία Δασκαλογιάννη. Στις 12:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει από τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, θα συνεχιστεί προς την πλατεία Ελευθερίας, διασχίζοντας την οδό Αβέρωφ και την οδό Έβανς, για να ολοκληρωθεί στην Καινούργια Πόρτα.
Στα Χανιά, ο Δήμος, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, φωταγώγησε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, τον Φάρο στο ενετικό λιμάνι στα χρώματα της γαλανόλευκης, τιμώντας την εθνική επέτειο. Ο φωταγωγημένος Φάρος θα παραμείνει έτσι μέχρι και την κορύφωση των εκδηλώσεων τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.
Στο Ρέθυμνο, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη μεγάλη παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:15 μ.μ., με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.
Στο Λασίθι, την ημέρα της εθνικής επετείου, θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου θα παίζει εμβατήρια. Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από το Ηρώο.
28η Οκτωβρίου: Πώς υποδέχθηκε η Κρήτη το «ΟΧΙ» του Μεταξά
Με ενθουσιασμό και αισθήματα υπερηφάνειας οι πολίτες των Χανίων και των άλλων πόλεων της Κρήτης «δέχτηκαν» την είδηση του πολέμου με την Ιταλία.
Το κλίμα που επικράτησε περιγράφει στα φύλλα εκείνης της περιόδου ο τοπικός Τύπος.
Το πρώτο σχόλιο για την έναρξη του πολέμου δημοσιεύτηκε στο φύλο του «Εσπερινού Ταχυδρόμου» της 29ης Οκτωβρίου.
Εκεί περιγράφεται ο ενθουσιασμός των Κρητών, με τη χαρακτηριστική έκφραση ότι «είναι ανώτερος πάσης περιγραφής».
Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, διεκόπη η λειτουργία των σχολείων και λαός και νεολαία βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας ελληνικές σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα.
Στα φύλλα εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν οι ανακοινώσεις για την επιστράτευση και καλούνται οι έφεδροι οπλίτες πεζικού, πυροβολικού όλων των όπλων να παρουσιαστούν άμεσα στη Μεραρχία Κρητών.
Σταδιακά όλη η δύναμη της Μεραρχίας μεταφέρεται στο μέτωπο. Η 5η Μεραρχία, που μετέβη στο Αλβανικό μέτωπο, αποτελούνταν από το 14ο (με έδρα τα Χανιά), το 43ο (με έδρα το Ηράκλειο) και το 44ο (με έδρα το Ρέθυμνο) Συντάγματα Πεζικού, το 5ο Σύνταγμα πυροβολικού της Σούδας, τον Λόχο Σκαπανέων και Διαβιβαστών, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Χανίων και άλλους σχηματισμούς.
Τον Απρίλιο του 1941, στη δύναμη της Μεραρχίας προστέθηκαν και 3.000 Κρήτες που μόλις είχαν ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση.
Μέχρι την 6η Νοεμβρίου 1940, είχε ολοκληρωθεί η προσέλευση των εφέδρων. Από τις 18 έως 25 Νοεμβρίου η 5η Μεραρχία μεταφέρθηκε στη Μακεδονία. Συνολικά μεταφέρθηκαν 566 αξιωματικοί, 18.662 οπλίτες, 687 υποζύγια και 81 οχήματα. Από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 12 Απριλίου 1941 η 5η Μεραρχία Κρήτης έδωσε μάχες.
Παράλληλα, υπάρχουν ανακοινώσεις των Αρχών με τις οποίες καλούνται οι πολίτες και οι τοπικές αρχές να συμμορφωθούν σε μέτρα, όπως το σβήσιμο των φώτων, η κάλυψη των παραθύρων, ενώ υπάρχει και εκτενής ενημέρωση για τα διαθέσιμα καταφύγια σε περίπτωση βομβαρδισμού από αέρος.
Οι Αρχές ανακοινώνουν την οργάνωση σταθμών πρώτων βοηθειών ορίζοντας τα σημεία.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, στις 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται και η πρώτη από αέρος επίθεση.
Ο απολογισμός αναφέρει 4 νεκρούς και 13 τραυματίες, καθώς και ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια