Σύλληψη 7 τρομοκρατών στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα
Σύλληψη 7 τρομοκρατών στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα

Σύλληψη 7 τρομοκρατών στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Αδριανούπολη, η τουρκική στρατοχωροφυλακή συνέλαβε 7 υπόπτους για τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων 1 μέλος του PKK και 6 μέλη της οργάνωσης FETO, του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες.

Οι συλληφθέντες φέροντα να προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσω του ποταμού Έβρου στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνήτη της Αδριανούπολης που επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, «οι δραστηριότητες ασφάλειας και δημόσιας τάξης συνεχίζονται στη συνοριακή γραμμή από τις ομάδες της Επαρχιακής Διοίκησης Χωροφυλακής».

«Συνελήφθησαν επτά τρομοκράτες, εκ των οποίων ο 1 ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και οι 6 μέλη της FETO. Προσπαθούσαν να προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα», πρόσθεσε.

Οι συλλήψεις έρχονται μετά την τρομοκρατική επίθεση δύο μελών του PKK στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (TUSAS), αλλά και σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, ο οποίος αποτελούσε για τον Ερντογάν τον νο1 εχθρό του.

Ποια είναι η FETO και γιατί χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση», τόσο το PKK, όσο και το κίνημα του Γκιουλέν (κίνημα Χιζμέτ / οργάνωση FETO). Ο ιμάμης, στον παρελθόν στενός σύμμαχος και «δάσκαλος» του Ερντογάν, κατηγορούταν ως ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ο ίδιος μέχρι το θάνατό του απέρριπτε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας πως το «πραξικόπημα φιάσκο» πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν ώστε να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του και να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για ένα πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου.

Ο Γκιουλέν έχοντας δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο από φροντιστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και νοσοκομεία και επιχειρήσεις και ΜΜΕ, είχε τεράστια επιρροή και συνέβαλε καθοριστικά στην επικράτηση του Ερντογάν. Πολλοί Γκιουλενιστές, μέλη του Χιζμέτ, αναρριχήθηκαν σε κομβικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ασκώντας σημαντικό έλεγχο σε αστυνομία και δικαιοσύνη.

Αφού συνέτριψαν το κεμαλικό κατεστημένο, οι Ερντογάν και Γκιουλέν ήρθαν σε ρήξη σε μια μάχη εξουσίας. Μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα ξεκίνησαν οι μαζικές διώξεις κατά των Γκιουλενιστών, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως «τρομοκράτες». Όσοι δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις