Σε ετοιμότητα οι κτηνοτρόφοι για την ευλογιά των προβάτων - Αυστηροί έλεγχοι για να μείνει η Κρήτη καθαρή
Σε ετοιμότητα οι κτηνοτρόφοι για την ευλογιά των προβάτων - Αυστηροί έλεγχοι για να μείνει η Κρήτη καθαρή

Σε ετοιμότητα οι κτηνοτρόφοι για την ευλογιά των προβάτων – Αυστηροί έλεγχοι για να μείνει η Κρήτη καθαρή

Διαδικτυακή συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή για την ευλογιά του προβάτου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα στελέχη των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, της Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων, εκπρόσωποι από τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών και η Ένωση Τυροκόμων Κρήτης.

Στην συνάντηση υπογραμμίστηκε η αναγκαία τήρηση των μέτρων για την προστασία της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας από την ζωονόσο.

Επίσης δόθηκαν οδηγίες για τα μέτρα προστασίας και απολύμανσης που πρέπει να τηρούν τα εργοστάσια και τα καταστήματα ζωοτροφών.

Ωστόσο θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικό τρόπο, στα λιμάνια όσον αφορά την εισαγωγή χονδροειδών ζωοτροφών. Στο νησί μας μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα και ζητείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάληψη και τήρηση των μέτρων προστασίας που έχει εκδώσει το ΥΠΑΑΤ.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά του προβάτου είναι ζωονόσος και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «για την συνεργασία που είχαμε όλοι μαζί και καταφέραμε γρήγορα να απαλλαγούμε από την ζωονόσο της πανώλης μικρών μυρηκαστικών».

Όσον αφορά την ζωονόσο της ευλογιάς του προβάτου με την βοήθεια και την συνέργεια όλων καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μείνει η Κρήτη καθαρή και το συντομότερο να επέλθει η κανονικότητα, να επιτραπούν οι μετακινήσεις και να ανοίξουν τα σφαγεία.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, διεύθυνσης κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Σοφία Λαμπρινίδη δήλωσε την ανάγκη συνέχισης των μέτρων βιοασφάλειας και της εγρήγορσης των κτηνοτρόφων, ζωεμπόρων, μεταφορέων ζώντων ζώων, κτηνιάτρων και λοιπών εμπλεκομένων στην ζωική παραγωγή και την επικοινωνία τους με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση τυχόν υποψίας συμπτωμάτων νοσήματος της ευλογιάς του προβάτου, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ή του καταρροϊκού πυρετού.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις