Κρήτη: Σοκαριστική αύξηση τροχαίων δυστυχημάτων και αδιαφορία από το Υπουργείο Μεταφορών – Τι αποκαλύπτει ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»
Κρήτη: Σοκαριστική αύξηση τροχαίων δυστυχημάτων και αδιαφορία από το Υπουργείο Μεταφορών – Τι αποκαλύπτει ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Κρήτη: Σοκαριστική αύξηση τροχαίων δυστυχημάτων και αδιαφορία από το Υπουργείο Μεταφορών – Τι αποκαλύπτει ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Με 54 νεκρούς και αμέτρητους τραυματίες στους δρόμους της Κρήτης μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, η ανησυχητική κατάσταση του οδικού δικτύου φαίνεται πως δεν συγκινεί το Υπουργείο Μεταφορών.

Κρήτη: Οδηγός μηχανής κάνει επικίνδυνους ελιγμούς στην Εθνική πίσω από λεωφορείο (vid)

Παρά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη (15 Οκτωβρίου), δεν εξαγγέλθηκαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξητικής τάσης των τροχαίων, παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις για έργα χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» στηλιτεύει την αδράνεια της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι ενώ το 2017 εγκρίθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί λιγότερα από 9 εκατομμύρια. Επισημαίνουν επίσης την ακύρωση του σημαντικού έργου βελτίωσης του οδικού δικτύου Φόδελε-Λινοπεράματα, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, από το ίδιο το Υπουργείο.

Ο Σύλλογος τονίζει τη χρόνια αδράνεια και την έλλειψη διαφάνειας γύρω από τα έργα οδικής ασφάλειας, καταγγέλλοντας ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων έχει οδηγήσει σε πολυάριθμα θανατηφόρα τροχαία, ειδικά σε σημεία όπως το Φόδελε, όπου οι βελτιώσεις ακυρώθηκαν.

Το πιο τραγικό σημείο είναι η διαρκής απουσία των αναγκαίων παρεμβάσεων σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι μπροστά από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Οκτώ χρόνια μετά το θανατηφόρο τροχαίο που στέρησε τη ζωή στη Στέλλα Μούσχου και τον Γιάννη Στρογγυλό, οι μελέτες για την κατασκευή κυκλικών κόμβων παραμένουν ανεκτέλεστες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με τον Σύλλογο να επισημαίνει πως μόνο 2 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να υλοποιηθεί το έργο.

Η τραγική αυτή κατάσταση, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των Κρητικών και των επισκεπτών του νησιού, ενώ οι υποσχέσεις και οι αργοπορίες των αρμόδιων φορέων παρατείνουν το πρόβλημα, αντί να το επιλύουν.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «54 νεκροί και αναρίθμητοι τραυματίες μέχρι τις 20 Οκτώβρη στο οδικό δίκτυο της Κρήτης φαίνεται πως δεν ανησυχούν και τόσο το Υπουργείο Μεταφορών.

Στην πρόσφατη επίσκεψη (15 Οκτωβρίου) του υπουργού στην Κρήτη ΑΜΕΣΑ μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερα ανησυχητικής αυξητικής τάσης (32 νεκροί το 2023) ΔΕΝ εξαγγέλθηκαν. Θυμίζουμε ότι στο ΥΜΕ δεν ανήκουν μόνον οι υποδομές. Ανήκει ευρύτερα η οδική ασφάλεια. Ανήκει και ο «νέος ΚΟΚ» που σιγοβράζει από το 2018 και τίθεται σε διαβούλευση κάθε τρεις και λίγο.

Αόριστες υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις έργων χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αμοιβαία ικανοποίηση για την καλή συνεργασία ΥΜΕ – Περιφέρειας Κρήτης. Καμιά πρόβλεψη για έργα αντιμετώπισης του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που θα προκύψει με κέντρο μια νέα εστία κυκλοφοριακής συμφόρησης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τους δρόμους προς και από αυτό. Κατά τη συνήθη τακτική πρώτα θα δημιουργήσουμε το πρόβλημα και μετά θα σκεφτούμε λύσεις.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως η συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και τον υπουργό "είναι εξαίρετη" και τόνισε στις δηλώσεις του πως "η Κρήτη δικαιούται να πάρει αυτά που δεν πήρε τα προηγούμενα χρόνια".

Ti δεν πήρε η Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια;

Με αφορμή προηγούμενες (26 Σεπτεμβρίου) δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης για ένα ποσό 25.000.000 ευρώ που ενέκρινε η τότε κυβέρνηση στα τέλη του 2017 για έργα Οδικής Ασφάλειας στο ΒΟΑΚ από τα οποία μέχρι σήμερα, επτά χρόνια μετά, απορροφήθηκαν λιγότερα από 9.000.000 ευρώ. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας θέσαμε το ερώτημα αν ανάλογες "παρακρατήσεις" έχουν συμβεί και με άλλα ποσά που χορηγήθηκαν αργότερα και υπογραμμίσαμε την ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης να καταθέσει δημόσια τα στοιχεία σε σχέση με τα έργα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη. Τι χρήματα έχουν εγκριθεί και πότε, ποια έργα έχουν υλοποιηθεί και από ποιο φορέα, ποια έργα έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια να χρηματοδοτηθούν και δεν χρηματοδοτήθηκαν;

Η Περιφέρεια δεν θέλει να απαντήσει. Αρκείται σε τηλεοπτικές διαβεβαιώσεις ότι απ' αυτήν έχουν πραγματοποιηθεί έργα περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη και πως δεν είναι υπεύθυνη για τα 16.000.000 που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τα χρήματα που εγκρίθηκαν το 2017 αλλά το κεντρικό κράτος. Απλά αυτή τώρα, επτά χρόνια μετά, το θυμήθηκε.

Την Τετάρτη 9 Οκτώβρη σε τηλεοπτικό μέσο ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών ‘Έργων κ. Σκουλάς αναφερόμενος στην αναφορά του κ. Αρναουτάκη για τα 25.000.000 του 2017 προσέθεσε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες: 9 εκατομμύρια περίπου από αυτά απορροφήθηκαν στο έργο που εκτελείται σήμερα στο νομό Χανίων (Πετρές – Γεωργιούπολη), ενώ το έργο Φόδελε – Λινοπεράματα, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ από το ΥΜΕ. Μετά κι από αυτές τις δηλώσεις ΑΓΝΩΣΤΟ παραμένει ποιο ή ποια έργα αφορούσαν τα υπόλοιπα 11.500.000 ευρώ που και αυτά προφανώς ακυρώθηκαν.

"Τώρα συζητάμε αν αυτά τα χρήματα θα επανεργοποιηθούν” σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Να είναι αυτά άραγε τα χρήματα που "η Κρήτη δικαιούται να πάρει αυτά που δεν πήρε τα προηγούμενα χρόνια" όπως είπε ο περιφερειάρχης;

Θα ξαναδοθούν χρήματα που δόθηκαν το 2017; Οποία επιτυχία!

Χρειάζονταν έργα για την Οδική Ασφάλεια στην Κρήτη;

Η συζήτηση καταντάει κωμική αν δεν ήταν τόσο μα τόσο τραγική. Όσοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου θυμούνται τις δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούσαν το 2017 στη χώρα και την ασφυκτική πίεση των «δανειστών» για τον περιορισμό των «παροχών». Αν σε αυτές τις συνθήκες εγκρίθηκαν από την τότε κυβέρνηση 25.000.000 για έργα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη δεν είναι γιατί τα χρήματα περίσσευαν, ήταν γιατί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είχε φτάσει στο μη περαιτέρω. Η έγκριση του ποσού πάρθηκε μάλιστα μετά από πολύνεκρο τροχαίο στην περιοχή Φόδελε – Αγία Πελαγία.

Το να μη χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων επί επτά χρόνια και μάλιστα σημαντικά έργα να ακυρωθούν από το ΥΜΕ συνιστά εγκληματική ενέργεια που βέβαια όλα αυτά τα χρόνια γνώριζε και συγκάλυπτε η Περιφέρεια Κρήτης. Υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες αυτά τα χρόνια στο κομμάτι Φόδελε – Λινοπεράματα που "κάποιοι" ΑΚΥΡΩΣΑΝ τα έργα βελτίωσής του.

Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα από ποιόν, πότε και ποια έργα ακυρώθηκαν.

Συναίνεσε η Περιφέρεια σ αυτό ή απλά το κρατούσε μόνο κρυφό.

Τελευταίο αλλά όχι ύστατο. Πόσες φορές θα ρωτήσουμε και εμείς και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης: Οκτώ χρόνια μετά τον φόνο της Στέλλας Μούσχου και του Γιάννη Στρογγυλού δεν υπάρχουν 2.000.000 για να υλοποιηθούν οι μελέτες οδικής ασφάλειας με τους κυκλικούς κόμβους μπροστά στο Πολυτεχνείο; Έργο αποκλειστικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας, καθρέπτης της αλήθειας όλων των ισχυρισμών της».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185