Σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην Κρήτη - Η ενημέρωση της Περιφέρειας
Σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην Κρήτη - Η ενημέρωση της Περιφέρειας

Σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην Κρήτη – Η ενημέρωση της Περιφέρειας

Σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΑΑΤ «Μετακινήσεις αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτίας Ευλογιάς των προβάτων» που εκδόθηκε μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ευλογιάς των προβάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας) στις 18/10/2024 και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας) στις 22/10/2024, ανακοινώνεται από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης ότι με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της επιζωοτίας της νόσου της Ευλογιάς των προβάτων, απαγορεύονται από 23/10/2024 και έως 31/10/2024, όλες οι μετακινήσεις για βόσκηση, πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή, αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μη εξάπλωση της νόσου.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά των προβάτων είναι ζωονόσος και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες  Κτηνιατρικές Αρχές. Πληροφορίες για το νόσημα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Aigoprobata/enhm_filadio_kthn_eulogia061113.pdf

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα