Κρήτη: Σοκαριστικό έγκλημα – Κατέσφαξαν δεκάδες πρόβατα και κατσίκια σε στάβλο!
Κρήτη: Σοκαριστικό έγκλημα – Κατέσφαξαν δεκάδες πρόβατα και κατσίκια σε στάβλο!

Κρήτη: Σοκαριστικό έγκλημα – Κατέσφαξαν δεκάδες πρόβατα και κατσίκια σε στάβλο!

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κριτσάς και ιδιαίτερα ο κύκλος των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, από το αποτρόπαιο έγκλημα της ζωοκτονίας, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της Δευτέρας. Άγνωστοι έσφαξαν με αποτρόπαιο τρόπο 90 αίγες και τράγους, παγιδεύοντάς τα σε περίφραξη στην περιοχή «Λάκκος Ωχρας, στο Οροπέδιο Καθαρού. Τα ζώα ανήκαν σε κτηνοτρόφο η οικογένεια του οποίου ασχολείται, παραδοσιακά από πολλά χρόνια, με την κτηνοτροφία στην περιοχή της Κριτσάς.

Σύμφωνα με πηγές τόσο από τον κύκλο των κτηνοτρόφων της περιοχής όσο και αστυνομικές πηγές, ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος, που έπεσε θύμα της ανεξήγητης μανίας των εκτελεστών, οι οποίοι επέλεξαν τον σκληρό – απάνθρωπο – τρόπο για να στείλουν το «μήνυμά» τους, είναι ένας ήσυχος, οικογενειάρχης άνδρας, με τρία παιδιά. Δεν είχε απασχολήσει την Αστυνομία μέχρι σήμερα και όπως ομολογούν άτομα από τον κτηνοτροφικό κύκλο της Κριτσάς, είναι φιλήσυχος άνθρωπος, που από όσα είναι γνωστά ως σήμερα, δεν έχει και σοβαρές διαφορές ή διενέξεις με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Παραμένει, λοιπόν γρίφος, το κίνητρο που ώθησε εκείνους που αποφάσισαν σε μια νύχτα να μαζέψουν και να σφάξουν «στο πόδι» ένα ολόκληρο κοπάδι από παραγωγικά ζώα, προκαλώντας εκτός από σοκ και οδύνη στο θέαμά των διάσπαρτων νεκρών ζώων και σοβαρή οικονομική ζημιά στο θύμα. Η σκληρότητα της πράξης μαρτυρεί ότι οι δράστες, αν δεν έχουν πολύ σοβαρό κίνητρο – αν και όποιο κίνητρο δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το έγκλημα – σίγουρα αφορά άτομα χωρίς ηθικούς φραγμούς και απίστευτη σκληροκαρδία, σχολίασε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ συγχωριανός του κτηνοτρόφου, που μπήκε στόχος.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Λασιθίου και συγχωριανός του κτηνοτρόφου στον οποίο ανήκουν τα σφαγμένα ζώα, Γιάννης Μπρόκος, ερωτώμενος σχετικά με το συμβάν, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι παραμένει μυστήριο η υπόθεση αυτή, που δεν συναντάται συχνά στα κτηνοτροφικά χρονικά. Ο κ. Μπρόκος είπε ότι γνωρίζει τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο προσωπικά και ότι δεν έχει διαφορές με κανέναν, χαρακτηρίζοντάς τον «ήσυχο άνθρωπο και καλό παιδί, άψογο οικογενειάρχη».

Ρωτήσαμε τον κ. Μπρόκο, πως μπορεί ένα έγκλημα τέτοιας αγριότητας, μπορεί να διαπραχθεί χωρίς να υπάρχει κίνητρο. Απάντησε: «Εύλογα κάτι τέτοιο υποθέτει ο καθένας, αλλά ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος δεν έχει πειράξει κανέναν. Είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία και ασχολείται από παιδί με την κτηνοτροφία».

Η αστυνόμευση

Στο άκουσμα της εγκληματικής αυτής πράξης, αρκετοί αναφέρθηκαν στο έλλειμμα τακτής αστυνόμευσης στην περιοχή του Καθαρού, που ύστερα και απ’ αυτό το περιστατικό μπαίνει στο χάρτη εκδήλωσης σοβαρής εγκληματικότητας! Γι’ αυτό και απαιτείται πυκνότερη και στοχευμένη αστυνόμευση. Τώρα και μια δεκαετία, υπάρχει κενό που θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αν και οι δυσκολίες για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών είναι πολύ δύσκολο να προληφθούν.

Πάνε 30 και πλέον χρόνια, από τότε που είχε πάλι γίνει παρόμοιο περιστατικό ζωοκτονίας, στα σύνορα Καθαρού – Οροπεδίου Λασιθίου και μάλιστα τότε είχαν γίνει συλλήψεις και καταδίκες, οι οποίες στο Εφετείο υπήρξαν αθωώσεις για όσους είχαν κατηγορηθεί…

«Είναι ένα καταδικαστέο γεγονός, που προβληματίζει όλους σε μεγάλο βαθμό. Μας ξενίζει γιατί τέτοιο περιστατικό δεν είχε παρουσιαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είμαστε σοκαρισμένοι, προβληματισμένοι και στεναχωρημένοι. Συμπαραστεκόμαστε στη δοκιμασία που περνά ο συντοπίτης κτηνοτρόφος. Ευχόμαστε η Αστυνομία να βρει άκρη στην υπόθεση αυτή…», δήλωσε ο κ. Μπρόκος.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ επικοινώνησε με τον Διευθυντή Αστυνομίας Λασιθίου Μιχ. Τσιριλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγίου Νικολάου έχει αναλάβει την προανάκριση για το περιστατικό. Παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι είναι πράξη μεγάλης σκληρότητας και ότι είναι πολύ δύσκολο να έγινε χωρίς λόγο – απλά δεν ξέρουμε ακόμη το λόγο, που ενέργησαν οι δράστες κατ’ αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας αυτό το αποτέλεσμα, είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, τότε το συμβάν ως φαινόμενο είναι ακόμη πιο ανησυχητικό και ενδεικτικό ως που μπορεί να φτάσει κάποιος…»!

Ο κ. Τσιριλάκης δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί η υπόθεση να συνδέεται με διεκδικήσεις εκτάσεων εκμετάλλευσης από κτηνοτρόφους… Τα ΤΑΕ ακολουθούν το τελευταίο διάστημα πρόγραμμα ελέγχων που έχει αναπροσαρμοστεί, μεριμνώντας  ώστε να μεταβαίνουν σε μέρη, για να προλαμβάνομε και τέτοιες μορφές εγκληματικότητας», κατέληξε ο Διευθυντής Αστυνομίας.

anatolh.com

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις