Η σκοτεινή ενέργεια που θα μπορούσε να φέρει το τέλος του κόσμου - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Η σκοτεινή ενέργεια που θα μπορούσε να φέρει το τέλος του κόσμου - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Η σκοτεινή ενέργεια που θα μπορούσε να φέρει το τέλος του κόσμου – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Οι ερευνητές έχουν θορυβηθεί μετά την πρόσφατη ανακάλυψη μιας πιθανής μορφής σκοτεινής ενέργειας που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «τεράστια κατάψυξη» και να δώσει τέλος στο σύμπαν.

Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το σύμπαν να διαστέλλεται, ενώ τα πάντα θα παγώσουν τόσο πολύ που κάθε δραστηριότητα θα σβήσει.

Η σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που προκαλεί τη διαστολή του σύμπαντος. Οι επιστήμονες την ανακάλυψαν τη δεκαετία του 1990, αλλά πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν παραμένουν ανοιχτά ακόμη.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν σε μια ιδέα που ονομάζεται «ολογραφική σκοτεινή ενέργεια», η οποία υποστηρίζει ότι η βαρύτητα και ο χώρος είναι απλώς μια ψευδαίσθηση. Η θεωρία υποστηρίζει επίσης ότι το σύμπαν είναι δισδιάστατο και ότι η εμφάνιση της βαρύτητας προκαλείται από κβαντικές δυνάμεις.

Δύο αστροφυσικοί εξέτασαν την ολογραφική σκοτεινή ενέργεια και το μακροπρόθεσμο μέλλον του σύμπαντος για να δουν αν η θεωρία είναι όντως σωστή. Διαπίστωσαν ότι η ολογραφική σκοτεινή ενέργεια θα κάνει το σύμπαν να συνεχίζει να διαστέλλεται, αλλά αυτή η διαδικασία θα επιβραδυνθεί τελικά μέχρι να γίνει σχεδόν στατική.

Καθώς η διαδικασία θα επιβραδύνεται, το σύμπαν τελικά θα σταματούσε εντελώς, φαινόμενο το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν «Βig Freeze».

Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπήρχε καμία πηγή ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, τα αστέρια του σύμπαντος απλώς θα πέθαιναν, ενώ τα υποατομικά σωματίδια θα απομακρύνονταν.

Η Venus Keus, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, εξήγησε πώς θα λειτουργούσε το Big Freeze κατά τη διάρκεια ενός TedTalk το 2019.

Συγκεκριμένα είπε: «Φανταστείτε δύο αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν γαλαξίες με ένα κοντό, σφιχτό λαστιχάκι που τα συγκρατεί – αυτή είναι η βαρύτητα. Την ίδια ώρα δύο αγκίστρια τα απομακρύνουν – αυτή είναι η σκοτεινή ενέργεια – και επεκτείνει το σύμπαν. Εάν αυτό το σύστημα εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται θα έχουμε κάτι που θα δείχνει το μέγεθος του σύμπαντος. Η έκβαση της μάχης μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων καθορίζει το πώς θα τελειώσει το σύμπαν».

Και πρόσθεσε: «Το σενάριο του Big Freeze είναι αυτό που θα τελικά συμβεί αν η δύναμη που τραβάει τα αντικείμενα μεταξύ τους είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τεντώσει το λαστιχάκι μέχρι να χάσει την ελαστικότητά του.

*Με πληροφορίες από express.co.uk, newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα