Παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή σχετικά με τη Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης
Παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή σχετικά με τη Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης

Παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή σχετικά με τη Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης

Η αντιμετώπιση του διαπιστωμένου ζητήματος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους που τέθηκαν εξαρχής από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα για τη μείωση των ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε σήμερα, 18 Οκτωβρίου, ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης.

Τα νότια παράλια του Δήμου Φαιστού, συγκεκριμένα οι περιοχές Καλά Λιμάνια, Κόκκινος Πύργος και Μάταλα, αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου της Κρήτης μέσω θαλάσσιων οδών, καθώς και σημεία που παρατηρείται αύξηση παράνομων μεταναστευτικών ροών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 35% των μεταναστευτικών ροών στο νότιο τμήμα του νησιού διέρχεται από τον Δήμο Φαιστού. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δήμος έχει κληθεί να συμβάλλει στη διαχείριση 20 περιστατικών, με τον αριθμό των αφιχθέντων μεταναστών να ανέρχεται σε 980.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι "Στις υποθέσεις εντοπισμού και μεταφοράς των μεταναστών, το βάρος και την ευθύνη της όλης διαδικασίας αναλαμβάνουν οι τοπικές Λιμενικές Αρχές, οι οποίες επανειλημμένως έχουν ζητήσει αρμοδίως την ενδυνάμωσή τους. Παράλληλα τη σίτιση και τη φροντίδα τους επιμελούνται η Περιφέρεια, καθώς και οι Δήμοι της Κρήτης, οι οποίοι έχουν αιτηθεί σχετικής χρηματοδότησης."

Επιπλέον, επισημαίνει πως "στις αρχές του μηνός Οκτωβρίου του 2024, εντός 48 ωρών, 346 μετανάστες έφτασαν στα παράλια της Κρήτης, με τους λιμενικούς και φορείς του Ηρακλείου να μιλούν για αύξηση της τάξεως του 400%. Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη 11 διακινητών μέσα μόλις σε λίγα 24ωρα."

Ο κ. Αυγενάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στις 6 Οκτωβρίου, όπου 26 αλλοδαποί επιβάτες εντοπίστηκαν τις βραδινές ώρες στην παραλία «Κουνενοί» του Δήμου Φαιστού και απεγκλωβίστηκαν από μια βραχώδη ακτή από ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού σώματος και, με τη βοήθεια ιδιωτικών σκαφών, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων.

Με αφορμή το προαναφερθέν περιστατικό ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι "το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης, και ειδικότερα του Δήμου Φαιστού, ο οποίος αναλαμβάνει τα έξοδα για τη μεταφορά των μεταναστών με μισθωμένα λεωφορεία, την απολύμανση των λεωφορείων μετά τη μεταφορά, καθώς και για τη σίτιση και τον ιματισμό τους, απαιτεί άμεση παρέμβαση" καθώς και ότι "οι τοπικές λιμενικές αρχές, οι οποίες εντοπίζουν και μεταφέρουν με ευθύνη τους τους μετανάστες, είναι υποστελεχωμένες".

Τέλος ο Βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά:
1. Με τον τρόπο που σκοπεύουν να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές της Κρήτης, Δήμους και Περιφέρεια, προκειμένου να τις ενισχύσουν στο έργο της υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων που εισρέουν στο νησί.
2. Με την πρόθεση άμεσης χρηματοδότησης του Δήμου Φαιστού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 5111/2024, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει να συνδράμει στη διαχείριση των ανωτέρω περιστατικών.
3. Με τη βούληση από μέρους των αρμόδιων Υπουργών να ενισχύσουν το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη, τα στελέχη του οποίου επιφορτίζονται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα