Επτά χρόνια χωρίς το Μανώλη Κακλή (Δείτε video)
Επτά χρόνια χωρίς το Μανώλη Κακλή (Δείτε video)

Επτά χρόνια χωρίς το Μανώλη Κακλή (Δείτε video)

Σήμερα έχουμε τα συναπαντήματα του αξέχαστου Μανώλη Κακλή… της μεγάλης μορφής της Κρήτης που κατάφερε να γράψει ιστορία με το λαούτο του, τους στίχους και τη φωνή του. "Έφυγε" στις 18 Οκτωβρίου 2017  αφήνοντας  μεγάλο κενό στην μουσική μας παράδοση.  

Ο Μανώλης Κακλιδάκης ή Κακλής όπως ήταν γνωστός, γεννήθηκε το 1945 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ασχολούνταν επαγγελματικά με το τραγούδι και το λαούτο από το 1969.

Από πολύ νεαρή ηλικία είχε την τύχη να ζήσει από κοντά σ’ ένα γλεντζέδικο, ζωντανό περιβάλλον, γεμάτο μουσικά ακούσματα, γνήσια παραδοσιακά, όπως του Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη) και του συγχωριανού του, του Νίκου του Μανιά. Οι δύο αυτοί λαουτιέρηδες τον επηρέασαν βαθύτατα.

Η τεχνική τους στο λαούτο, οι ωραίοι του στίχοι και η έκφραση στο τραγούδι καθόρισαν την πορεία του νεαρού τότε Μανώλη Κακλή, ο οποίος πολύ γρήγορα σημείωσε τεράστια πρόοδο και εξέλιξη αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης. Ιδιαίτερα στο τραγούδι διακρίθηκε για την ερμηνεία του που την υπογράμμιζε μοναδικά η εξαιρετική «κρητική» χροιά της φωνής του.

Στην δισκογραφία παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 1970 παρέα με τον Βαγγέλη Μυζηθράκη (Μυζήθρα) με το δίσκο 45″ που περιείχε τα τραγούδια "Έδωσα την αγάπη μου" και "Μαζί μέσα στα βάσανα" & με τον Λεωνίδα Κλάδο στο δισκάκι που περιείχε το τραγούδι "Κάνε τον πόνο μου χαρά".

Παρά το σκληρό χτύπημα της μοίρας που έπληξε την οικογένεια του (έχασε την κόρη του Μαρίνα πολύ νωρίς), ο Μανώλης Κακλής με την παρότρυνση των φίλων και θαυμαστών του, συνέχισε να μαγεύει με το τραγούδι του…

Tα τελευταία χρόνια πριν το θάνατό του  συνεργαζόταν με τους επίσης αειμνήστους:  Ζαχαρία Μελεσσανάκη και Γιώργη Κατσαμά με τον οποίο θα δείτε παρακάτω σε video. Tους καταξιωμένους καλλιτέχνες εν ζωή Κωστή Κακουδάκη, Μανώλη Βερδινάκη, Στέλιο Σταματογιαννάκη, Στέλιο Παπαδάκη και άλλους. Εμφανιζόταν αρκετά συχνά στο «Κέντρο Κακλής» στην παραλία της Επισκοπής, όπου οι φίλοι μπορούσαν να τον βρουν.

Από το εν λόγω κέντρο είναι το απόσπασμα που ακολουθεί (σε συρτούς Θανάση Σκορδαλού) είναι από την τηλεοπτική εκπομπή "στα χνάρια της παράδοσης" του Γιώργου Κοκαράκη.

Παίζουν: Μανώλης Κακλής λαούτο – τραγούδι, Γιώργος Κατσαμάς λύρα – τραγούδι, Μανώλης Βερδινάκης λαούτο & Δημήτρης Κολιακουδάκης κιθάρα. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στο κέντρο "ΚΑΚΛΗΣ" 

Επτά χρόνια χωρίς το Μανώλη Κακλή (Δείτε video)

Μερικές από τις πολλές μαντινάδες που έχουν για το μισεμό του Μανώλη Κακλή:

Η Κρήτη Οκτώβρη θα πενθεί 18 του μήνα

μέρα που πήγε ο ΚΑΚΛΗΣ στη κόρη ντου Μαρίνα !!!

Γιώργης Γαγάνης

 

Κανείς δεν το περίμενε το θλιβερό μαντάτο…

και πως η ψεύτρα η ζωή φέρνει τα πάνω κάτω…

Σιμισακογιώργης

 

Η μόνη μας παρηγοριά Μανώλη στο χαμό σου,

είναι πως σμίγεις σήμερο τ` όμορφο Μαρινιώ σου.

Γιώργος Σαριδάκης

 

Φεύγεις κι αφήνεις την καρδιά, να τη παρηγορήσω
Και παίρνεις το κορμί ξερό , μόνο με τσ αναμνήσεις

Στέλιος Σταματογιαννάκης 

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Θέμα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις